Collegium Masoviense Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Żyrardowie
Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

O:INSTRUKTOR PIERWSZEJ POMOCY
(1 wejść) (1) Gość
W dółStrona: 123456
TEMAT: O:INSTRUKTOR PIERWSZEJ POMOCY
O:INSTRUKTOR PIERWSZEJ POMOCY 2010/02/06 17:45 Oklaski: 4
Proponuję zainteresowanym aby chcąc edukować się w zakresie pierwszej pomocy przedmedycznej zwrócili się o to do osób związanych nacodzień z ratownictwem medycznym. Nie mam nic przeciwko wszelakim organizacjom ale są to zazwyczaj pasjonaci ratownictwa nie mający z tym do czynienia nacodzień a co za tym idzie brak im praktyki. Dlatego przekaz wiedzy i umiejętności proponuję pozostawić osobom, dla których ratownictwo medyczne to "chleb powszedni" .
Darth Vader (Użytkownik)
Junior Ratownik
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Niech ciemna strona mocy będzie z Wami

O:INSTRUKTOR PIERWSZEJ POMOCY 2010/02/06 17:51 Oklaski: 5
W stu procentach podzielam powyższą opinię!
marcin1975rm (Użytkownik)
Gold Ratownik
graphgraph
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
cyt.999:\\\"Tam się pewnie nic nie dzieje,ale my musimy to sprawdzić\\\"...

O:INSTRUKTOR PIERWSZEJ POMOCY 2010/02/06 21:46 Oklaski: 0
Instruktorem pierwszej pomocy może być osoba posiadająca uprawnienia do wykonywania zawodu ratownik medycznym. Po ukończeniu szkoły otrzymuje się odpowiednie zaświadczenie. Poza tym obecnie jestem Instruktorem Pierwszej Pomocy PCK - może zostać nim tylko i wyłącznie wolontariusz PCK. Szkoda tylko, że nie możemy prowadzić kursów np. w szkołach jazdy.
Gosssiaczek (Użytkownik)
Ratownictwo medyczne = pasja
Fresh Ratownik
graphgraph
Ważne rzeczy są zawsze proste.

Proste rzeczy są zawsze trudne.

O:INSTRUKTOR PIERWSZEJ POMOCY 2010/02/06 22:00 Oklaski: 5
Możesz podać linki do odpowiednich aktów prawnych, z których czerpiesz swoją wiedzę w tym temacie... Całe szczęście, że coraz więcej instytucji, w tym także szkoły jazdy (choć na mocy stosownych aktów prawnych), stawia na doświadczenie osób związanych z ratownictwem medycznym!
Gold Ratownik
graphgraph

O:ratownik medzyczny i certyfikaty pierwszej pomocy 2010/02/07 09:51 Oklaski: 0
Dzięki za odpowiedź.
Tu nie chodzi o siły tylko o aspekt prawny. Jestem instruktorem ERC z BLS i AED ale to uprawnia mnie tylko do prowadzenia szkoleń z ramienia ERC i PRC natomiast chciałem wiedzieć czy mogę prowadzić je samodzielnie tak jak ratownik medyczny.
Lucky1001 (Użytkownik)
Fresh Ratownik
graphgraph
Pozdrawiam wszystkich!
Lucky1001

O:INSTRUKTOR PIERWSZEJ POMOCY 2010/02/07 10:44 Oklaski: 5
Zapis w ustawie o Państwowym Ratownictwie Medycznym dotyczy tak po prawdzie nauczania pierwszej pomocy w szkołach. W Kodeksie Drogowym jest odniesienie do tego zapisu i dlatego zajęcia z pierwszej pomocy dla kandydatów na kierowców w szkołach jazdy mogą realizować lekarze systemu, pielęgniarki/pielęgniarze systemu oraz ratownicy medyczni. W innych aktach prawnych (z tego, co mi wiadomo) nie ma takich obostrzeń więc możesz prowadzić zajęcia z pierwszej pomocy. Wtedy nie będziesz mógł jednak wystawiając zaświadczenia dla uczestników szkoleń używać nazwy ERC/PRC.
Gold Ratownik
graphgraph

Do góryStrona: 123456
Moderatorzy: Ania82, ricko1st, mangus