- Otrzymane podziękowania: 0
Praktyki
- Delirka
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
Mniej
Więcej
2009/08/12 13:34 #2305
przez Delirka
Replied by Delirka on topic O:Praktyki
Fajnie że piszecie !
Ja mam pytanie do poprzedniczki -czy byłaś w szkole polic. czy na licencjacie ? Bo widzę że uczyli tam konkretów nie
pierdół .
.
Praktyki na pierwszym roku -? Wlaściwie to jest to !
Mieliście -chyba sporo w szpitalu -czy mogłabyś konkretnie napisac co robiliście na poszczególnych oddziałach ?(przepraszam że mi ci nie działa awaria klawiatury).
Do czego was dopuszczali ,co mogliście zobaczyc zrobic itp .
Pozdrowienia !
Moze i inni by coś napisali ? Please
!
Ja mam pytanie do poprzedniczki -czy byłaś w szkole polic. czy na licencjacie ? Bo widzę że uczyli tam konkretów nie
pierdół .
Praktyki na pierwszym roku -? Wlaściwie to jest to !
Mieliście -chyba sporo w szpitalu -czy mogłabyś konkretnie napisac co robiliście na poszczególnych oddziałach ?(przepraszam że mi ci nie działa awaria klawiatury).
Do czego was dopuszczali ,co mogliście zobaczyc zrobic itp .
Moze i inni by coś napisali ? Please
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Aneczka
-
- Wylogowany
- Aktywny
-
Mniej
Więcej
2009/08/16 10:08 #2316
przez Aneczka
[img size=150][/img]
Replied by Aneczka on topic O:Praktyki
ja byłam na studium ....i pewnie wszeedzie jest tak samo .... w sumie nie pamiętam oddziałów po kolei jakie miałam ale na pierwszym roku była interna troche chirurgii i chyba pediatria..a na drugim juz reszta oddziałow .... z każdego po troche .... (kardiologia, położnictwo, chirurgia, AIT, SOR, i blok) , na oddziałach robiliśmy praktycznie to co pielęgniarki (oprucz mycia pacientów ) były wkłucia , pobieranie krwi, ciśnienia, nawed gipsy na sorze zakładalismy
jeździliśmy do RTG i na badania z pacjentami.... no dużo by było pisania... w każdym razie to co robią praktykanci na szpialu ;;;;
podrawiam
podrawiam
[img size=150][/img]
- Leon
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2009/09/07 06:14 #2377
przez Leon
Replied by Leon on topic O:Praktyki
Witaj Aneczka,och te twoje oko jest takie piękne
.Co do praktyk to za wiele one nie uczą w szpitalach,najlepsze praktyki są w pogot.rat. oj...w ratownictwie med. Najwięcej to można było patrzeć co robią lek. i pielęg.przy pacj.Nam tylko pozwalali robić EKG ,dojście do żyły,a najwięcej to pomoc przy pielęgnacji pacjentów.
leon
leon
- mangus
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- dum spiro spero
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2009/09/09 11:39 #2384
przez mangus
mangus
[color=]Śmierć stabilizuje stan pacjenta[/color]
Replied by mangus on topic O:Praktyki
Oj robaczki troszkę zboczyliśmy z głównego tematu, ale w sumie to temat rzeka jak się okazuje - dorzucę więc cos od siebie. Teraz mam praktyki na bloku a padło pytanie co nam pozwalają robić i co ciekawego można zobaczyć.
Na bloku na którym jesteśmy - przerabiamy całą procedurę anestezjologiczną. Od momentu przyjęcia pacjenta tj: wprowadzenie na sale i podłączenie monitoringu, wkłucie o ile jeszcze nie ma, przygotowanie leków i podawanie ich podczas operacji (indukcja znieczulenia), natlenianie i intubacja, wybudzanie - oczywiście wszystko pod nadzorem anestezjologa.
Co ciekawego widziałem do tej pory: mastektomia, zakładanie stomii, operacje na żołądku i jelitach, usuwanie martwicy trzustki, laparoskopowe udrażnianie dróg pokarmowych. Na połoznictwie carskie cięcie przy ciąży bliźniaczej, na neurochirurgii usuwanie oponiaka. Niestety nie ma kardiologii - szkoda.
Tyle na dzień dzisiejszy.
Natomiast co się tyczy praktyk na III semestrze to był SOR i interna. Na SOR - rze - wkłucia, ekg, podłączanie kropluwek i podaż leków na wszystkie sposoby, trafiło się nawet zakładanie zgłębnika do żołądka no i pobieranie krwi. Na internie głównie iniekcje, kroplówki i pobieranie krwi. Z ciekawych rzeczy było dbarczanie wodobrzusza, kilka razy usg.
Pozdrawiam.
Na bloku na którym jesteśmy - przerabiamy całą procedurę anestezjologiczną. Od momentu przyjęcia pacjenta tj: wprowadzenie na sale i podłączenie monitoringu, wkłucie o ile jeszcze nie ma, przygotowanie leków i podawanie ich podczas operacji (indukcja znieczulenia), natlenianie i intubacja, wybudzanie - oczywiście wszystko pod nadzorem anestezjologa.
Co ciekawego widziałem do tej pory: mastektomia, zakładanie stomii, operacje na żołądku i jelitach, usuwanie martwicy trzustki, laparoskopowe udrażnianie dróg pokarmowych. Na połoznictwie carskie cięcie przy ciąży bliźniaczej, na neurochirurgii usuwanie oponiaka. Niestety nie ma kardiologii - szkoda.
Tyle na dzień dzisiejszy.
Natomiast co się tyczy praktyk na III semestrze to był SOR i interna. Na SOR - rze - wkłucia, ekg, podłączanie kropluwek i podaż leków na wszystkie sposoby, trafiło się nawet zakładanie zgłębnika do żołądka no i pobieranie krwi. Na internie głównie iniekcje, kroplówki i pobieranie krwi. Z ciekawych rzeczy było dbarczanie wodobrzusza, kilka razy usg.
Pozdrawiam.
mangus
[color=]Śmierć stabilizuje stan pacjenta[/color]
- marcin1975rm
-
- Wylogowany
- Lider
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 8
2009/09/09 14:15 #2385
przez marcin1975rm
Wirtualnej intubacji zdecydowane nie!!!
Replied by marcin1975rm on topic O:Praktyki
Zamierzchłe to czasy ale sporo pamiętam
"Kto chce jeździć erką do odpowiedzi,kto nie odpowiada będzie woził babcie na zmianę cewnika" powiadał nasz ulubiony wykładowca podczas praktyk w pogotowiu.W szpitalu już na poważnie
Izba Przyjęć(wkłucia,EKG,jazda z pacjentami na diagnostykę RTG i do oddziałów oraz spacery z krwią do laboratorium),OIOM(wszystko,co można zrobić przy pacjencie a co nie wykraczało poza obowiązki pielęgniarskie,w razie konieczności zmiany pampersa masowa ucieczka),blok operacyjny(przygotowanie sali do zabiegu,przygotowanie leków,wkłucie,intubacja,podaż leków-oczywiście wszystko pod kontrolą),bloku porodowego nie doświadczyłem na praktykach,nadrobiłem już w pracy-średnia w skali APGAR-10.Tak zupełnie na poważnie to praktyki ma obowiązek zapewnić bezpłatnie szkoła dokładając do tego listę czynności do zaliczenia.
Ps.Byłbym zapomniał.Zajęcia praktyczne w dyspozytorni.Odbiera kolega,my w ciszy i spokoju słuchamy.
-Pogotowie Ratunkowe słucham.
-Dzień dobry,chciałbym wezwać karetkę.Żona ma silne bóle.
-A w którym miejscu te bóle?
-Bałtycka 57...
Ps.Byłbym zapomniał.Zajęcia praktyczne w dyspozytorni.Odbiera kolega,my w ciszy i spokoju słuchamy.
-Pogotowie Ratunkowe słucham.
-Dzień dobry,chciałbym wezwać karetkę.Żona ma silne bóle.
-A w którym miejscu te bóle?
-Bałtycka 57...
Wirtualnej intubacji zdecydowane nie!!!
- RafałRM
-
- Wylogowany
- Powracający
-
Mniej
Więcej
2010/09/17 13:28 #4204
przez RafałRM
Replied by RafałRM on topic O:Praktyki
Witam ja mam pytanie czy wy tez mieliscie problemy z praktykami , np takie ze nie pozwolono odbyc praktyki , umowa byla wysylana wczesniej do placowki ,bylo wyszczegolnione ile czasu w jakim terminie oraz ilosc osob , placowka wyrazila zgode , wiec grupa udala sie na praktyki ale P. naczelna stwierdzila ze nie przyjmie okolo 10 osob na praktyke i ze ja nikt nie informowal ze grupa ma odbyc praktyke , i grupa zostala na lodzie bez praktyk ,
wiec ciekawe kto za to powinien odpowiedziec , malo tego P. naczelna kazala czekac az z innej szkoly sluchacze zakoncza praktyki i dziwnie sie zapytala dlaczego ten szpital wybrali a nie inny , jestem tez ciekawy kto mogl podpisac umowe i kto wyrazil zgode na odbycie praktyk , a z tej samej szkoly na takich samych umowach i warunkach zostali przyjeci sluchacze w innych placowkach w innym miescie ,a w tej placowce powstal problem dlamnie jest to niezrozumiale.
wiec ciekawe kto za to powinien odpowiedziec , malo tego P. naczelna kazala czekac az z innej szkoly sluchacze zakoncza praktyki i dziwnie sie zapytala dlaczego ten szpital wybrali a nie inny , jestem tez ciekawy kto mogl podpisac umowe i kto wyrazil zgode na odbycie praktyk , a z tej samej szkoly na takich samych umowach i warunkach zostali przyjeci sluchacze w innych placowkach w innym miescie ,a w tej placowce powstal problem dlamnie jest to niezrozumiale.
Moderatorzy: Ania82, ricko1st, mangus
Czas generowania strony: 0.042 s.