- Otrzymane podziękowania: 0
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Edukacja, doskonalenie zawodowe
- Egzaminy zawodowe, materiały
- Zimowy egzamin zawodowy - styczeń 2015
Zimowy egzamin zawodowy - styczeń 2015
- tomekbtw
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
Mniej
Więcej
2015/01/12 21:40 - 2015/01/12 21:41 #11609
przez tomekbtw
Replied by tomekbtw on topic Odp: Zimowy egzamin zawodowy - styczeń 2015
Oki już jasne
Dziś 3 gr miła to co miała Wawa wczoraj -czyli powtórzyło się
50 latek mdleje przy gotowaniu zupy ,wylewa na siebie wrzątek , choruje na nadciśnienie tętnicze,
Zespół P na miejscu zastaje pana oddech 18, tetno 90 nitkowate , RR chyba 120 ?jakoś tak , Cukier 132 %mg , spłatany , oczy na ból , ucieczka od bólu GCS wychodzi 10. Rumień i pęcherz na brzuchu , udzie i podudziu L chyba [ nie ma znaczenia dla ścisłości] i przedramieniu L A na ręce drugiej sam rumień TRZEBA PRZYPOMNIEĆ OCENĘ PROCENTOWĄ W POPARZENIACH. Ekg w zapisie z podniesionym ST w 1 chyba 3 i AVL więc zawał...
W trakcie czynności medycznych traci oddech , tętno GCS 3 i zapis EKG migotanie komór VF, skóra blada...
Wypełnij kartę MCzR , napisz Plan Działania , wykonaj Intubacje IT na fantomie i na koniec wypisz "tacę" do kaniulacji żył obwodowych i wlewu...
Szeryw mam pytanie...
Czy w postepowaniu mamy najpierw podac leki na zawal (MONA) a pozniej jeszcze leki na VF??
Czy jezeli VF jest wynikiem zawalu podajemy tylko leki na migotanie komor??
Z gory dzieki za odpowiedzi
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- tadzik1
-
- Wylogowany
- Powracający
-
Mniej
Więcej
2015/01/12 23:44 #11610
przez tadzik1
Replied by tadzik1 on topic Odp: Zimowy egzamin zawodowy - styczeń 2015
moim zdaniem MONA i leki VF
- tadzik1
-
- Wylogowany
- Powracający
-
Mniej
Więcej
2015/01/13 07:05 #11611
przez tadzik1
mam pytanko czy do tego gościa robimy badanie urazowe rozpisujemy w tym planie czy pomijamy to, mi się wydaje ze nie ale już sam nie wiem z góry dziękiOki już jasne
50 latek mdleje przy gotowaniu zupy ,wylewa na siebie wrzątek , choruje na nadciśnienie tętnicze,
Zespół P na miejscu zastaje pana oddech 18, tetno 90 nitkowate , RR chyba 120 ?jakoś tak , Cukier 132 %mg , spłatany , oczy na ból , ucieczka od bólu GCS wychodzi 10. Rumień i pęcherz na brzuchu , udzie i podudziu L chyba [ nie ma znaczenia dla ścisłości] i przedramieniu L A na ręce drugiej sam rumień TRZEBA PRZYPOMNIEĆ OCENĘ PROCENTOWĄ W POPARZENIACH. Ekg w zapisie z podniesionym ST w 1 chyba 3 i AVL więc zawał...
W trakcie czynności medycznych traci oddech , tętno GCS 3 i zapis EKG migotanie komór VF, skóra blada...
Wypełnij kartę MCzR , napisz Plan Działania , wykonaj Intubacje IT na fantomie i na koniec wypisz "tacę" do kaniulacji żył obwodowych i wlewu...
Szeryw mam pytanie...
Czy w postepowaniu mamy najpierw podac leki na zawal (MONA) a pozniej jeszcze leki na VF??
- adrriian
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
Mniej
Więcej
2015/01/13 07:17 #11612
przez adrriian
Replied by adrriian on topic Odp: Zimowy egzamin zawodowy - styczeń 2015
Ja bym szybką urazówkę zrobił ale mogę sie mylić
w tym czasie druga osoba zabezpiecza dostęp iv itd
- tadzik1
-
- Wylogowany
- Powracający
-
Mniej
Więcej
2015/01/13 07:27 - 2015/01/13 07:28 #11613
przez tadzik1
no podobnie myślę ale czy starczy czasu miejsca hehe bo trochę tego tam wyjdzie intub.rko 4h 4t itd no generalnie chyba nie trzeba no nie wiemJa bym szybką urazówkę zrobił ale mogę sie mylić
w tym czasie druga osoba zabezpiecza dostęp iv itd
- OLEG
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
Mniej
Więcej
2015/01/13 08:07 #11614
przez OLEG
Replied by OLEG on topic Odp: Zimowy egzamin zawodowy - styczeń 2015
mam pytanko czy do tego gościa robimy badanie urazowe rozpisujemy w tym planie czy pomijamy to, mi się wydaje ze nie ale już sam nie wiem z góry dziękiOki już jasne
Szeryw mam pytanie...
moim zdaniem jeśli proszą o plan działań to należy sie tego trzymać i go napisać (tak jak robiły to starsze roczniki - tylko tzw. "okrojony projekt"), gdzieś wyczytałem że w kluczu mogą chcieć taki układ:
1.ocena miejsca zdarzenia
2.wstępna ocena poszkodowanego (abc. avpu)
3.btls
4.zaopatrzenia złamań, ran
5.monitorowanie parametrów życiowych (z podaniem wyników badań)
6.kaniulacja + płynoterapia i farmakoterapia
7.Termoregulacja, przygotowanie do transportu
8.w razie VF/VT - postąpić zgodnie ze schematem
Co o tym myślicie??
Moderatorzy: Ania82, ricko1st, mangus
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Edukacja, doskonalenie zawodowe
- Egzaminy zawodowe, materiały
- Zimowy egzamin zawodowy - styczeń 2015
Czas generowania strony: 0.052 s.