Letni egzamin zawodowy 2014

Więcej
2014/06/03 20:26 #10174 przez Asia93
Replied by Asia93 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
może głupie podstawowe pytanie ale pisać jakie leki podałam w planie ratowniczym? :) juz od tej nauki mi sie wszystko miesza powoli :unsure:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2014/06/03 20:34 #10175 przez JoTu
Replied by JoTu on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Z chęcią bym napisał co wiem ale jeszcze nie miałem.
Widze, że sporo osób już miało, przychodzą mowią,że było to samo ewentualnie pytają co daliście w lekach żeby zaspokić ciekawość ale żeby coś napisać typu mniej więcej treść zadania, kilka zdań od siebie to nikt nic nie napisze a wiele osób już prosiło. Nie mówie bo jedna czy dwie osoby napisały to co pamiętały ale reszta?
Niestety nikt nic na 100% co do diagnozy czy postępowania nie powie mając tylko kilka informacji. Parę osób poda co pamięta, posklejamy i wielu osobom to pomoże.
Oczywiście nie ukrywajmy, przypadek jest łatwy. Jeżeli ktoś straci pkt czy 2 za zlą pozycje czy coś to się nic nie stanie.
Dziwi mnie tylko, że każdy ma to samo.

Więcej
2014/06/03 20:43 #10176 przez RatMed
Replied by RatMed on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Asia93 może napiszemy projekt wspólnymi silami ?

Więcej
2014/06/03 20:49 #10177 przez HunterX
Replied by HunterX on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Kochani, na samym poczatku podałem Wam całe prawie że przpeisane korpka w krope zadanie więc nie ma co więcej tutaj podawać szczegółów bo ich nie ma....

Jak ktoś chce całośc to niech poporstu przeczyta wątek, wszyskie leki też juz omówiliśmy etc, mam wrażenie że cześć jest na tyle leniwa że woli poprosic o napisanie jeszcze raz niż pofatygować się i przeczytac kilka stron wczesniej kompletnego zestawu leków etc.

Projekt tez nie jest jakis mega cięzki, wysilcie się wystarczy znaleźć na wójku google albo nawet na tym formu info jak wyglada a nie pisać wspolnymi siłami zeby kazdy miał taki sam... no troche samodzielności Ratownicy...

Więcej
2014/06/03 21:24 #10178 przez derozje
Replied by derozje on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014

Napiszcie od czego zacząć ten plan działań ratowniczych. Chodzi mi co mam napisać po ABCDE

Kuźwa... Nie dość że macie gotowca to jeszcze to... błagam nie załamujcie mnie...
Za tę wiadomość podziękował(a): Czarny2609

Więcej
2014/06/03 21:27 #10179 przez JoTu
Replied by JoTu on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
HunterX pisząc, że jedna czy dwie osoby pisały co pamiętały miałem na myśli Ciebie. Pozwól, że skopiuję to co napisałeś dla tych ,,leniwych''

''Wezwanie do mężczyzny lat około 60 znaleziony na dużym osiedlu mieszkaniowym pod drzewem, brudny poobijany z utrudnionym kontaktem. Zespół zajeżdżając na miejsce stwierdził ( piszę z pamięci mogę coś pomylić ) GCS 7 (1,2,4) HR:112, RR: 90/50, Saturacja nie była podana,drżenia mięśniowe źrenice szerokie obustronnie, reakcja na światło nie podana, oddech 16/min, szmery obustronnie ok, tony serca ok, bolesna klatka piersiowa, objawy otrzewnowe dodatnie, skóra blada wilgotna. Glikemia 36%. Brak EKG. Jeżeli chodzi o urazy to duża rana cięta mocno krwawiąca części potylicznej głowy, liczne krwawiące rany na twarzy i na kończynach górnych. Brak złamań, miednica ok...

Jeżeli chodzi o leki to podawali tlen : 12-15 l/min przez maske, Glukaza 20 % iv 60 -80 ml , Płynoterapia NaCl 0,9 % iv 1000 - 1500 (zależnie od wagi pacjęta)

nic wiecej chyba nie trzeba

Diagnoza to wstrząs hipowolemiczny, hipoglikemia, rana cięta na głowie, bolesna klatka, podejrzenie krowtoku wewnętrznego

Co byście zmienili dodali/zmienili? ''

I Teraz jeżeli ktoś coś pamięta więcej niż tutaj jest napisane to fajnie by było, żeby dodał od siebie parę zdań.No chyba, że temat już wyczerpany?
Za tę wiadomość podziękował(a): HunterX

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.057 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account