- Otrzymane podziękowania: 0
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Edukacja, doskonalenie zawodowe
- Egzaminy zawodowe, materiały
- Letni egzamin zawodowy 2014
Letni egzamin zawodowy 2014
- Czulki
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
Mniej
Więcej
2014/06/07 11:09 - 2014/06/07 11:11 #10353
przez Czulki
Replied by Czulki on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Saturacjii nie było podanej więc napisałem "Po zmierzeniu saturacjii i otrzymaniu zadowalającego wyniki "95-99%" odstępujemy od podania tlenu lub podajemy w małym przepływie około 5-6 litrów przez wąsy tlenowe lub gdy saturacji poniżej 95% podajemy tlen o przepływie 12-15l/min przez maskę twarzową pod kontrolą pulsokymetru.
Temperatury nie było podanej, to samo reakcji na światło. Było napisane "Podczas badania ratownicy uzyskali Gcs 7 pkt (1,2,4) Niski gcs spowodowany jest najprawdopodobnie niską glukozą, więc napisałem, że po podaniu glukozy około 70ml (pod kontrolą glikemii do uzyskania zadowalającego wyniku około 100-100mg%) sprawdzenie powtórne skali GCS, gdy nie ulegnie poprawie na lepsze (8+ pkt) lub poprawi się na gorszy wynik to rozważam decyzję o wezwaniu specjalistycznego zespołu w celu przeprowadzenia intubacji.
Płynów podałem 500 PWE i 1000ml NaCl 0.9% i tutaj też dopisałem "pod kontrolą ciśnienia do uzyskania skórczowego około 110-120.
Pozdrawiam
Temperatury nie było podanej, to samo reakcji na światło. Było napisane "Podczas badania ratownicy uzyskali Gcs 7 pkt (1,2,4) Niski gcs spowodowany jest najprawdopodobnie niską glukozą, więc napisałem, że po podaniu glukozy około 70ml (pod kontrolą glikemii do uzyskania zadowalającego wyniku około 100-100mg%) sprawdzenie powtórne skali GCS, gdy nie ulegnie poprawie na lepsze (8+ pkt) lub poprawi się na gorszy wynik to rozważam decyzję o wezwaniu specjalistycznego zespołu w celu przeprowadzenia intubacji.
Płynów podałem 500 PWE i 1000ml NaCl 0.9% i tutaj też dopisałem "pod kontrolą ciśnienia do uzyskania skórczowego około 110-120.
Pozdrawiam
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- rescuee
-
- Wylogowany
- Powracający
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2014/06/07 12:14 - 2014/08/22 14:15 #10354
przez rescuee
Replied by rescuee on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
- HunterX
-
- Wylogowany
- Aktywny
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 6
2014/06/07 14:58 #10355
przez HunterX
Replied by HunterX on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Ani saturacji ani inncyh niż wymienione parametrów własnie nie było podanych wogole wiec w karcie (nas uczyli tak ale nie wiem czy to jest ok) nic nie wpisywać. Bo założenie ze jest np dobra saturacja albo dobra temperatura raczej jest blędne moim zdaniem.
- meyhem666
-
- Wylogowany
- Powracający
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 4
2014/06/07 15:45 #10356
przez meyhem666
Replied by meyhem666 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Nie wiem jak w innych szkołach ale u nas uczyli że jeżeli jakiegoś parametru nie ma w zadaniu to nie spekulujemy, bazujemy na tym co mamy podane. Nie bawimy się we wróżenie - polepszy się poszkodowanemu czy nie. mamy go zabezpieczyć w takim stanie w jakim jest. Więc rozwalają mnie hasła typu czy jak po jakimś czasie nie zwiększy mu się GCS to wzywamy S. Nie czekamy co się będzie działo z poszkodowanym tylko do karetki, zabezpieczenie, kontrola parametrów i wio na SOR.
- HunterX
-
- Wylogowany
- Aktywny
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 6
2014/06/07 15:52 #10357
przez HunterX
Replied by HunterX on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
U nas mówili tak samo, nie ma parametru czyli nie zostal zmierzony nie wymyślamy i nie zakladamy ( że jak duza wartosc to ta a jak mała wartosć to to )
- Negre
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2014/06/07 16:22 #10358
przez Negre
Replied by Negre on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Witajcie,
Ma ktoś może CAŁĄ teść zadania z tym 60-latkiem ???
I jak myślicie czy to będzie w całej Polsce to samo ??? Bo z tego co czytam na forum to wszyscy jak do tej pory mieli to samo ( 60-latek z hipoglikemią, kaniulację żyły i podłączenie wlewu )
Bardzo Dziękuje za pomocną odpowiedz !!!
Ma ktoś może CAŁĄ teść zadania z tym 60-latkiem ???
I jak myślicie czy to będzie w całej Polsce to samo ??? Bo z tego co czytam na forum to wszyscy jak do tej pory mieli to samo ( 60-latek z hipoglikemią, kaniulację żyły i podłączenie wlewu )
Bardzo Dziękuje za pomocną odpowiedz !!!
Moderatorzy: Ania82, ricko1st, mangus
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Edukacja, doskonalenie zawodowe
- Egzaminy zawodowe, materiały
- Letni egzamin zawodowy 2014
Czas generowania strony: 0.052 s.