Letni egzamin zawodowy 2014

Więcej
2014/06/10 09:09 #10454 przez uczaca
Replied by uczaca on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Jest jeden problem, nie wiem na ile my możemy sobie spekulować. Wydaje mi się, ze pisanie czegoś w rodzaju : w celu zabezpieczenia drożności dróg oddechowych zastosowano rurkę UG rozmiar... , w sytuacji kiedy u poszkodowanego zauważymy odruch wymiotny lub itd, wyciągamy rurkę UG i przechodzimy do bez przyrządowego udrożnienia dróg oddechowych ..... itd. Wydaje mi się, ze dość jasna jest podpowiedź w postaci skali GCS. Nie wiem.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2014/06/10 09:11 #10455 przez uczaca
Replied by uczaca on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Rozumiem, ze w myśl zasady tlen lekiem na cale zło. Poszkodowany ma prawidłowe oddechy 16/minutę, nie ma podanej SpO2 - więc?

Więcej
2014/06/10 09:23 #10456 przez meyhem666
Replied by meyhem666 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Ale to poszkodowany urazowy, we wstrząsie więc w każdej chwili może mu się pogorszyć. I zgodnie z postępowaniem z poszkodowanym urazowym podajemy tlen na machę w maksymalnym przepływie.
Za tę wiadomość podziękował(a): uczaca

Więcej
2014/06/10 09:38 #10457 przez Mateo99
Replied by Mateo99 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014

bo gosciu jest we wstrzasie

moim zdaniem on nie jest we wstrząsie. podane parametry na to nie wskazują, nie ma podanego nawrotu kapilarnego więc można przyjąć, że jest prawidłowy. co najwyżej istnieje ryzyko wpadnięcia we wstrząs.

i mam takie pytanko. czy ocenialiście skalę AVPU? w sensie czy podaliście konkretną literkę, bo w treści jej nie ma. jeśli tak to jaką?

Więcej
2014/06/10 09:55 #10459 przez 6Mariusz9
Replied by 6Mariusz9 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Hej na początku wszystkich gorąco pozdrawiam. I dziękuję za info jakie tu zamieściliście trochę czasu zeszło zanim przeczytałem te 71 stron poprzednich komentarzy, ale na pewno nie będę tracił czasu na pytania które już padły, nie che wprowadzać nerwowej sytuacji ;p
Mam tylko jedno pytanie bo "projekt" zrobiłem sam oczywiście korzystając z waszych wskazówek :) ale do rzeczy. Chodzi mi o farmakoterapię. podałem tlen, krystaloidy (0.9% NaCl 500ml + PWE 500 ml) glukozę 20% 60-80 ml i.v – dawki frakcjonowane pod kontrolą glikemii.
Tylko chodzi mi o to czy ktoś podawał jeszcze jakieś leki? zwłaszcza przeciw bólowe??? Nie wiem jak waz ale jak w szkole ćwiczyliśmy podobne projekty to przeciw bólowe dawaliśmy i przeważnie była to morfina w dawkach frakcjonowanych.
Ps. Proszę o konkretną odp: Tak lub Nie (jeżeli tak to jakie i w jakich dawkach)

Więcej
2014/06/10 10:20 #10460 przez JoTu
Replied by JoTu on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Przeciwbólowe odpadają
Ma byc glukoza 20%, 1000ml płynów i tlen 12-15l/min . Gosc jest urazowy, pozdrawiam ludzi którzy podali mniejszy przepływ.

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.049 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account