Letni egzamin zawodowy 2014

Więcej
2014/06/02 11:54 #10094 przez HunterX
Replied by HunterX on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Ano taki że to są ostatni podrygi tego typu szkoly (studium) wiec nie chcą miec "ludzi do poprawek"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2014/06/02 12:04 #10095 przez Claudia
Replied by Claudia on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Witam, ja będę zdawała jutro około 16 ( ślaskie/ Małopolskie) także odezwę sie i dam znać jakie było zadanie. Jeśli ktoś dzisiaj z Was zdaje zdawał, będę wdzięczna za co nieco o dzisiejszym egzaminie, dziekuje :)

Więcej
2014/06/02 12:12 #10096 przez diddy
Replied by diddy on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
a wykonywaliscie badanie ITLS? w koncu gosciu jest nieprzytomny i ma rany glowy bol klp i objawy otzrewnowe Z ta pozycja lezaca i uniesiona glowa to chyba jednak nie jest dobry wybor skoro gosciu ma uraz glowy- jest podejrzenie urazu szyjnego odc kregoslupa i uraz wielonarzadowy- to sa wskazania do stabbilizacji szyjnego odc kregoslupa przy pomocy kolnieza i deski ort. poza tym w kołnieżu szyjnym mozna pacj. ulozyc TYLKO na lezaco(bez unoszenia głowy). Czemu podawaliscie PWE a nie tylko NaCl 0,9%? ja chyba bym podala samo NaCl nic nie bylo napisane ze pacj jest na przyklad pod wplywem alkoholu. Jak wygladala Karta medycznych czynnosci ratunkowych, tak?- www.google.pl/search?q=karta+medycznych+...2%252F0%3B924%3B1346 czy inaczej?

Więcej
2014/06/02 12:17 #10097 przez medic1986
Replied by medic1986 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
A zastosowanie pozycji p/wstrząsowej, rozwijający się wstrząs hipowolemiczny to priorytet, dotego 1000ml 0,9NaCl i 500ml płynu ringera, zastanawiam się czy nie lepiej założyć rurkę nosowo gardłową i podać tlen o małym przepływię 5-7l/min. Co o tym sądzicie?
Za tę wiadomość podziękował(a): diddy

Więcej
2014/06/02 12:20 - 2014/06/02 12:23 #10098 przez Czarny2609
Replied by Czarny2609 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Do diddy:

Pierwsze pytanie, zdajesz w tym roku egzamin? Bo jeśli tak to pytanie o wygląd karty jest trochę dziwne(odpowiadając, tak, tak wygląda Karta medycznych czynności ratunkowych popularnie zwana wyjazdową), a co do projektu. Każdemu pacjentowi urazowemu robisz szybkie badanie urazowe BTLS/ITLS. kołnierz oczywiście tez zakładasz i dajesz go na deskę, ale deskę też da radę ułożyć w pozycji z uniesioną głową nie tylko w horyzontalnej. Ja podałem PWE bo na pewno nie zaszkodzi mu w takiej ilości jaka podałem, a poza tym przy obfitym krwawieniu i elektrolity uciekają. No właśnie Ty byś podała a inni mogli podać inaczej ;) (Primum non nocere! i tego się trzymajmy nie każdy musi postępować identycznie jeżeli nie ma z góry określonego algorytmu;)

Do medic1986:

Wg. mnie rurka jest zbędna, wentyluje się b. dobrze sam a niski GCS wynika wg. mnie z hipoglikemii. Co do pozycji p/ wstrząsowej ciśnienie możesz wyrównać płynami, a głowa wyżej pozwoli zmniejszyć krwawienie.

Pozdrawiam

Więcej
2014/06/02 12:21 #10099 przez diddy
Replied by diddy on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
no tak tylko nie wiadomo czy gosciu nie krwawi do mozgu (niby nie podaja objawow zwiekszonego ICP, ale chyba lepiej na lezaca i plynami leczyc wstrzas) co do tlenoterapi to nie podali SpO2ale skoro jest we wstrasie to trzeba podac 100% O2 15l przez maske z rezerwuarem ewentualnie napisac ze pod kontrola spO2

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.055 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account