Ratuj i jedź

Więcej
2009/10/07 16:04 #2454 przez ricko1st
Replied by ricko1st on topic O:Ratuj i jedź
Witam!
Spoko "mangus".
Czasem trzeba ostudzić te "gorące głowy",a najlepiej robi się to podając jakieś przykłady z życia.
Myśmy kiedyś też tacy byli.
Pisząc odpowiedź na post "marcina1975rm" chciałem pokazać mu smutny fakt braku trzeciej "kumatej" osoby w zespole.
Ciekawy jestem co On na to?
Pozdrawiam!

Najlepsi niech będą przygotowani na najgorsze !

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2009/10/09 07:51 #2461 przez marcin1975rm
Replied by marcin1975rm on topic O:Ratuj i jedź
mangus aż z ciekawości zajrzałem na pewien portal społecznościowy i okazało się...jesteśmy rówieśnikami!!! Ale do rzeczy.Co na temat kierowcy mówi ustawa o PRM wszyscy wiemy.Co o składzie osobowym zespołu P-co najmniej dwie osoby.Co to oznacza? Ni mniej ni więcej tylko tyle,że jeżeli dysponent Twojej jednostki będzie tak chciał będzie Was trzech.I niech będzie! Tylko niech będzie trzech ratowników.W mojej firmie wielu,w zasadzie wszyscy moi koledzy kierowcy stanęli przed dylematem:podjąć naukę czy poszukać sobie innej pracy.I nie znalazł się taki,który innej pracy poszukał.Wielki szacun dla każdego z nich za to.Tym bardziej,że byli tacy,którzy najpierw musieli dwa lata poświęcić na zdobycie średniego wykształcenia.Można...? Sam przecież napisałeś,że do egzaminu 104 dni.A na koniec pytanie.Proszę o szczerą odpowiedź wszystkich zainteresowanych,nie tylko mangusa czy ricka1st.Wasz pan dyrektor robi zebranie i składa Wam propozycję.Pracujecie w zespole dwuosobowym i zarabiacie po 3000pln "na rączkę" lub pracujecie w zespole trzyosobowym i zarabiacie po 2000pln.Wybór należy do Was...Ps.Głowa już mi trochę ostygła ;) a rachunek ekonomiczny jest nieubłagany...

Wirtualnej intubacji zdecydowane nie!!!

Więcej
2009/10/09 12:06 #2463 przez ricko1st
Witam!
Marcin1975rm, dalej podtrzymuję swoją wypowiedź w temacie i z przerażeniem ( ale nie tak do końca, bo można było spodziewać się takiej EKONOMICZNEJ wypowiedzi) widzę, że chyba pomyliłeś profesję : trzeba było zostać ekonomistą bo w/g Twojego rozumowania dla kasy można być mniej efektywnym nie myl z efektownym Rat-Medem
Smutne to!
Pozdrawiam

Więcej
2009/10/09 14:40 #2465 przez marcin1975rm
A kto pisze,że można być mniej efektywnym? To nie jest absolutnie żadna aluzja ale liczy się jakość a nie ilość. A kto upiera się przy dwóch osobach? Napisałem przecież,że nie mam nic przeciwko trzyosobowym zespołom.Tyle tylko żeby było to trzech ratowników medycznych.W dalszym ciągu unikamy odpowiedzi na pytanie:skoro jedni(większość)mogli zostać ratownikami dlaczego nie zrobili tego Ci,którzy dziś stanęli w obliczu możliwości utraty pracy.Proszę przeczytajcie wczorajszy artykuł o sytuacji w Bydgoszczy.Co do ekonomii-to tylko próba przedstawienia sytuacji "okiem" dysponentów jednostek ratownictwa medycznego,czyli dyrektorów liczących pieniądze a nie moje wyrachowane zdanie na ten temat.Co do podsumowania mojej osoby jako ratownika medycznego-uważam jednak,że dokonałem dobrego wyboru.Ale niech ocenią to inni...
Ps.Pytanie odnośnie kasy zadałem z ciekawości.Kto chce ten odpowie wprost...

Więcej
2009/10/13 18:00 #2475 przez ricko1st
Witam!
Marcin1975rm,po pierwsze to jak na razie w Ustawie jest zapis dotyczący kierowcy w zespole i tak na dobre to ciężko jest jednoznacznie powiedzieć czy ma to być Ratownik Medyczny czy ewentualnie przeszkolony w formie kursowej Ratownik ?
Czytałem jeszcze raz paragraf dotyczący składy zespołu i doczytałem się po raz " enty", że "...zespół >>S<< minimum trzech członków z wykształceniem medycznym, zespół >>P<< minimum dwóch członków z wykształceniem medycznym, w przypadku braku uprawnień do prowadzenia danego rodzaju pojazdu, zespół powiększa się o kierowcę.
I tu jest " wilk pogrzebany"bo, w dwuosobowym zespole podczas transportu do SOR-u pacjentem faktycznie zajmuje się JEDEN Ratownik Medyczny.
Oczywiście mam tu na myśli zespół " P " zatwierdzony przez ekonomiczną dyrekcję ( czyli Ratownik Medyczny + Kierowca-Ratownik Medyczny).
Dlatego Marcinie wydaje mi się Twoje rozumowanie w tej kwestii składu trochę nie do końca przemyślaną.
Zaznaczam w tym miejscu, że jest to takie moje przemyślenie wynikające z "kilku lat turlania się karetkami" po terenie.
Nie chcę wywoływać tu jakiejś bezproduktywnej dyskusji w stylu ilu,gdzie i do czego...
Pozdrawiam i Składam Najlepsze życzenia w Dniu Naszego Święta.

Więcej
2009/10/14 15:01 #2476 przez marcin1975rm
Ricko1st, dlaczego uważasz dyskusję za bezproduktywną? Po to jest to forum aby dyskutować! Zapisy ustawy są jednoznaczne i wątpliwości budzić nie powinny. Określają one minimum jak słusznie zauważyłeś. Napisałeś, że w zespole P zatwierdzonym przez ekonomiczną dyrekcję pacjentem w czasie transportu opiekuje się jeden ratownik medyczny. Pacjent transportowany do szpitala to osoba po wcześniejszym badaniu, zabezpieczony wkłuciem, ułożony w odpowiedniej pozycji, poddawany tlenoterapii oraz monitorowany jeśli to konieczne, wreszcie to taka osoba, której jeśli było to konieczne przed rozpoczęciem transportu podano niezbędne leki. Jeżeli jego stan się pogorszy kierowca-ratownik zatrzymuje karetkę i przechodzi do części medycznej aby pomóc w medycznych czynnościach ratunkowych. To jednak sytuacje ekstremalne, gdyż zazwyczaj stan pacjenta jest na tyle stabilny aby bez problemu móc transportować go do szpitala. Po co w takiej sytuacji drugi ratownik przy pacjencie?
Ps. Nieprzemyślaną i skrajnie nieodpowiedzialną decyzją jest prowadzenie resuscytacji w czasie jazdy, nawet w czteroosobowym zespole. Niestety przerobiłem to kilkakrotnie kiedy jeszcze nie ja podejmowałem decyzję a jedynie wykonywałem polecenia. Efekt zawsze ten sam... :S

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.035 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account