Absurd czy codzienność w stacjach pogotowia ??

Więcej
2009/12/08 18:57 #2646 przez dyspozytor
Witam,

Do naszej Redakcji napisał pracownik pogotowia ratunkowego o bardzo ( wg mojej opinii ) absurdalnej sytuacji. Poniżej zamieszczam opis absurdu jaki cyklicznie odbywa się w jednej ze stacji pogotowia:

Jestem ********** karetki W na podstacji, co ciekawego mieszkam 2km od miejsca pracy (podstacji) a muszę jak nie na dzień to na nockę jechać do głównej stacji bazowej 25km bo tam są zmiany.(to nie taksówka) Drażni mnie to bo ponad 2 h na dobę dana miejscowość + wioski przypisane na rejon nie mają zabezpieczenia. Czasem trzeba wracać z trasy co wiadomo jest to dłuższy czas dojazdu do chorego np do mnie do domu gdzie mogę być za 7 min od czasu wezwania a nie 18 czy 20 min.

Moje pytanie jest takie czy jest jakiś przepis aby karetka nie jeździła tak bezsensownie 2 razy na dobę?

Pracodawca twierdzi że musi tak być bo trzeba auto wymyć wydezynfekować zatankować itp. Auto można zatankować wszędzie są miejsca gdzie nie ma z tym problemu bo np. mają karty Orlen i po problemie. Auto umyć chyba to też nie problem a leki dowożą do ośrodka zdrowia czy nawet my możemy się zaopatrzeć wracając ze szpitala bo i tak zawsze jeździmy przez miejscowość gdzie jest główna baza.

Czy to jest Prawne czy Leewizna takie wycieczki aby zmienił się skład ?

Z Poważaniem. A i Wesołych Świąt które nadchodzą szybkim krokiem. :)

Pozdrawiam

Zachodniopomorskie Ratownictwo Medyczne
Wiktoria Julia
Plik załącznika:

www.ratownik-med.pl
www.eskumed.pl
www.karetki.ratownik-med.pl
www.sklep.ratownik-med.pl

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2009/12/09 09:30 #2647 przez Tytus
Witam wszystkich użytkowników .
Ja nie wiem o czym ten Ratownik Medyczny pisze .
Nie mogę zrozumieć jego tekstu o co właściwie chodzi , jest na pewno problem w tym co pisze , bo inaczej by nie zwracał się z Prośbą , jak jest w innych Stacjach Ratownictwa Medycznego .
Jedynie zrozumiałem go , że jest na jakimś Posterunku RM i przyjeżdżając do pracy nie jedzie na Posterunek , tylko do Stacji Ratownictwa i muszą go dowozić na Posterunek .
Jeśli go tak zrozumiałem , to rzeczywiście jest to poroniony pomysł . Nie wiem dlaczego kierownik jednostki tak zarządził , może dzieje się tam coś , co nie powinno się dziać i dlatego muszą meldować się w jednostce macierzystej , a potem odwożeni są na Posterunek .
Nie napisał też dlaczego tak się dzieje .
Jeżeli to czytasz , autorze tego tekstu , to chociaż napisz o co właściwie chodzi kierownictwu , bo jeżeli o mycie ambulansu , to możesz przecież umyć go w swoim Posterunku , a zatankować można zawsze w drodze powrotnej od pacjenta .
Tak to rozumie .
W innych Jednostkach Ratownictwa Medycznego jest tak , że Ratownicy Medyczni , którzy pracują na Posterunkach , przyjeżdżają do pracy , nie do Stacji Ratownictwa , tylko do swoich Posterunków Ratownictwa Medycznego i tam robią sobie zmiany , tak jest w przypadku Ratownictwa Medycznego Kołobrzeg - Rymań ( Posterunek ) , odległość 35 km .
Tam również myją , dezynfekują i tam tankują ambulans .
POZDRAWIAM WSZYSTKICH .
Załączniki:

Więcej
2009/12/09 12:24 #2648 przez marcin1975rm
Replied by marcin1975rm on topic O:Absurd czy codzienność w stacjach pogotowia ??
Twój pracodawca tak właśnie to sobie wymyślił i... No właśnie. Jego argumentacja jest co najmniej nie na miejscu żeby nie napisać, że wręcz głupia. Tworzenie podstacji czy posterunków ratownictwa medycznego (jak zwał tak zwał) ma swoje uzasadnienie-jak najszybsze dotarcie do potrzebującego pomocy. Wszystkie czynności, o których wspominasz można wykonać tam gdzie karetka stacjonuje. Tak jak wspominał Tytus właśnie jest u nas i nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy po przekazaniu pacjenta w szpitalu w mieście X jadę sprzątać karetkę do bazy do miasta Y. Środki czystości, dezynfekujące oraz niezbędny zapas leków mamy w posterunku i nie ma potrzeby dwa razy dziennie jeździć i uzupełniać po dwie ampułki do naszej stacji. Ciekawe swoją drogą co na to NFZ...

Wirtualnej intubacji zdecydowane nie!!!

Więcej
2009/12/10 04:52 #2649 przez shire
Tytus, czego nie rozumiesz? Przecież wszystko jasno i rzeczowo zostało opisane. Przeczytaj jeszcze raz. Powoli.
Opisana sytuacja, rzeczywiście jest z punktu widzenia zabezpieczenia rejonu operacyjnego nie do przyjęcia. Karetka winna stać w punkcie wyczekiwania, a nie robić tzw. wolne przeloty, tylko po to by dokonać zmiany personelu medycznego. :woohoo: Tankowanie tylko na jednej stacji? To też nie najlepsze rozwiązanie, ale niestety ono funkcjonuje. Stacje zazwyczaj ogłaszają przetargi na paliwo, i tankuje się wyłącznie tam, gdzie jest obowiązująca umowa. Leki, sprzęt medyczny może a nawet powinien być dowożony przez samochód logistyczny.
Co można z tym zrobić z tym problemem? (zmian personelu) :huh:
Rozwiązaniem byłoby dowożenie personelu (dojeżdżanie) karetką transportową.
Innym sposobem, może być poinformowanie o nieprawidłowości w tym zakresie właściwego UW. Za takie postępowanie grozi dysponentowi kara finansowa. I nie jest to w tym momencie żaden donos. Jak wejdzie rutynowa kontrola na teren jednostki, to kontrolerzy i tak się połapią iż jest coś nie tak, a wtedy i tak wystąpią o nałożenie kary finansowej.
Tylko ze w obu przypadkach, jak zwykle ucierpią pracownicy. A to nie będzie na podwyżki, a to nie będzie na zakup odzieży ochronnej etc. :S

Ratownikiem się nie bywa, ratownikiem się jest!

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.035 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account