Oznaczenia ambulansów . . .????

• kamilratownik
  • kamilratownik Avatar Autor
  • Gość
  • Gość
2008/03/15 19:47 #693 przez kamilratownik
Oznaczenia ambulansów . . .???? was created by kamilratownik
Zastanawia mnie ciągle to co oznaczaja te literki na ambulansach R i W ???????????? to pytanie kieruje do ratowników czy ktos moze mi profesjonalnie odpowiedziec na to pytanie ????????????

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2008/03/15 20:21 #694 przez AlaRM
Replied by AlaRM on topic Odp.:Oznaczenia ambulansów . . .????
R-ratunkowe W-wypadkowe. W sumie w Rce obojętnie jeżdzą w składach podstawowych 2 ratoników. i w zespołach specjalistycznych lekarz,kierowca(ratownik) i ratownik. Nie ma jakiejś szczególnej różnicy między R,W, czy tam nawet P.Wszystkie da jednakowo wyposażone. pzdr

Więcej
2008/03/16 16:43 #697 przez GRZECHRAT
Replied by GRZECHRAT on topic Odp.:Oznaczenia ambulansów . . .????
Sie ma kamilratownik te literki o które pytasz już są nie aktualne,teraz obowiązują oznaczenia P-podstawowa i S -specjalistyczna Pozdrawiam

Więcej
2008/03/16 17:22 - 2008/03/16 17:52 #698 przez dyspozytor
Replied by dyspozytor on topic Odp.:Oznaczenia ambulansów . . .????
Witajcie :cheer:

Uzupełniając wypowiedz GRZECHRATA dodam, że nowe oznaczenia ambulansów P i S zaczęły obowiązywać z dniem wejścia Ustawy o Państwowym Ratownictwie Medycznym. Skład zespołu P podstawowego najczęściej stanowi dwóch ratowników medycznych lub pielęgniarzy z ukończonym ratowniczym w tym jeden musi posiadać uprawnienia na pojazdy uprzywilejowane. Słyszałem też o wersjach 3 osobowych karetek podstawowych w niektórych stacjach pogotowia, czyli dwóch ratowników lub pielęgniarzy i kierowca ratownik.
Natomiast zespoły specjalistyczne S niezbędne minimum to najczęściej 3 osoby czyli kierowca ratownik, ratownik lub pielęgniarz i lekarz systemu. Oczywiście są też 4 osobowe wersje zespołów specjalistycznych w niektórych stacjach pogotowia w kraju.
Jeżeli chodzi o wyposażenie karetek P i S to najczęściej jest takie same, jedyną różnicę może stanowić wyposażenie w leki, gdyż zespoły z lekarzami mogą korzystać z szerszego wachlarzu leków niż zespoły podstawowe.
Pozostają jeszcze karetki N czyli neonatologiczne/noworodkowe oraz karetki transportowe z wyposażeniem niezbędnym do bezpiecznego transportu pacjentów i często różniącym się w zależności od stacji pogotowia.

Natomiast karetką którą prezentuje poniżej jest poza wszelkimi wytycznymi o zespołach;) To rosyjski ambulans kiedyś widywany w Polsce w czasach gdy stacjonowały w naszym kraju wojska radzieckie.
Pozdrawiam:P

Zachodniopomorskie Ratownictwo Medyczne
Wiktoria Julia
Plik załącznika:

www.ratownik-med.pl
www.eskumed.pl
www.karetki.ratownik-med.pl
www.sklep.ratownik-med.pl
Załączniki:

• Organ18
  • Organ18 Avatar
  • Wylogowany
  • Doświadczony
  • Doświadczony
  • Ratownictwo To Nie Nasza Praca I hobby Lecz Pasja
Więcej
2008/03/21 07:28 #708 przez Organ18
Replied by Organ18 on topic Odp.:Oznaczenia ambulansów . . .????
Jeżeli mogę dodać coś do tych fachowych wypowiedzi to że w moim mieście nie wiem jak u was ale jeżdżą karetki N/R , R/W . A oprócz nich mogę dodać że są W,R,N,P o karetkach S słyszałem ale nigdy na oczy nie widziałem , gdzieś wyczytałem że karetki S to sanitarki i zajmują się przewozem zwłok

Mam na imię Romek mówią na mnie Organ w RM (narząd) albo Organista (w muzyce).

Więcej
2008/03/26 19:02 - 2008/03/26 19:03 #739 przez dyspozytor
Replied by dyspozytor on topic Odp.:Oznaczenia ambulansów . . .????
Witam

Organ18 napisał:

.... , gdzieś wyczytałem że karetki S to sanitarki i zajmują się przewozem zwłok

Organ nie można takich rzeczy wypisywać, bo może się czasami zdarzyć ze ktoś jeszcze w to uwierzy...:unsure: Karetki nie służą do przewozu zwłok!! Wiesz ja słyszałem różne rzeczy ale nie wiem o nich na pewno dlatego nie wypisuje o nich na forum bo tak się tworzą plotki. Jeżeli czegoś jesteś pewien pisz, jeżeli czegoś nie wiesz pytaj;)
To prawda ze widujemy obecnie oznaczenia na karetkach R, W, RiW, N, ale to nie zmienia faktu że obecnie zespoły dzielą się na te z lekarzem S i z ratownikami P. Widać jeszcze nikt nie pomyślał o aktualizacji bądź zmianie tych oznaczeń, lub po prostu nie widział takiej potrzeby. Może z czasem ktoś o tym pomyśli, ale wg mnie nie jest to najistotniejsza sprawa.

Pozdrawiam
P.S. Na naszej podstawowej karetce nadal jest znak W

Zachodniopomorskie Ratownictwo Medyczne
Wiktoria Julia
Plik załącznika:

www.ratownik-med.pl
www.eskumed.pl
www.karetki.ratownik-med.pl
www.sklep.ratownik-med.pl

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.044 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account