- Otrzymane podziękowania: 0
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Państwowe Ratownictwo Medyczne
- Personel systemu PRM
- Ratownik Medyczny
- Kobieta ratownikiem medycznym
Kobieta ratownikiem medycznym
- karolcia109
-
- Gość
-
2008/07/20 08:38 - 2008/07/20 08:45 #1108
przez karolcia109
Replied by karolcia109 on topic Odp.:Kobieta ratownikiem medycznym
Witam!!!!
AlaRM jeżeli byłyby zespoły 3 osobowe P wtedy kobiety miałyby wieksze szanse na prace w karetce jako Ratownik Medyczny, a tak nie ma co się łudzić, że nie chcą tam nas. Ale z jednej strony nie jest dla mnie to nic dziwnego bo gdy przyjdzie do dżwigania noszy to kobieta drobnej postury nie da rady sobie. Ja osobiście nie chciałabym pracować w zespole 2 osobowym bo czułabym się pewnie tam jak piąte koło u wozu gdzie każdy jest zmuszony mieć ze mną dyżur(bojąc się czy dam sobie radę dżwigając nosze z pacjentem)....!!!!Na początku szkoły też żyłam tylko tym żeby pracować w karetce jako Ratownik Medyczny ale teraz już wiem, że nie ma tam dla nas miejsca gdy będą tylko zespoły 2 osobowe...Ale praca w szpitalu na oddziałach,czy na ratunkowych izbach przyjęć też jest dobrą pracą..Moim zdaniem jeśli ktoś zostaje ratownikiem z powołania to nie ważne czy będzie ratował ludzkie życie w karetce czy w szpitalu, ważne, że będzie to robił z zamiłowania do tej pracy!!!!
Pozdrawiam Karolcia109
AlaRM jeżeli byłyby zespoły 3 osobowe P wtedy kobiety miałyby wieksze szanse na prace w karetce jako Ratownik Medyczny, a tak nie ma co się łudzić, że nie chcą tam nas. Ale z jednej strony nie jest dla mnie to nic dziwnego bo gdy przyjdzie do dżwigania noszy to kobieta drobnej postury nie da rady sobie. Ja osobiście nie chciałabym pracować w zespole 2 osobowym bo czułabym się pewnie tam jak piąte koło u wozu gdzie każdy jest zmuszony mieć ze mną dyżur(bojąc się czy dam sobie radę dżwigając nosze z pacjentem)....!!!!Na początku szkoły też żyłam tylko tym żeby pracować w karetce jako Ratownik Medyczny ale teraz już wiem, że nie ma tam dla nas miejsca gdy będą tylko zespoły 2 osobowe...Ale praca w szpitalu na oddziałach,czy na ratunkowych izbach przyjęć też jest dobrą pracą..Moim zdaniem jeśli ktoś zostaje ratownikiem z powołania to nie ważne czy będzie ratował ludzkie życie w karetce czy w szpitalu, ważne, że będzie to robił z zamiłowania do tej pracy!!!!
Pozdrawiam Karolcia109
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- AlaRM
-
- Wylogowany
- Aktywny
-
Mniej
Więcej
2008/07/20 10:21 #1109
przez AlaRM
Replied by AlaRM on topic Odp.:Kobieta ratownikiem medycznym
Ok,ok!Wszystko się zgadza to co napisałaś.Ale przedstawiłam jak może wygladać sprawa z perspektywy dyrektorów PR.Im,wystarczy 2 os. Układ 3 os,tez byłby dobry,kobieta może dużo pomóc gdyby była w zespole z 2'ma ratownikami.Ale póki co tak nie jest i ciekawe czy tak nie pozostanie. Może kobieta dałaby radę pracować w załodze karetki...ale myśle ze do czasu. Życie jest pełne niespodzianek i automatycznie jeżeli,któraś zajdzie w ciąże,to od razu ja dyskwalifikuje z pracy. Nie może dziwgać,stres robi swoje. A znam wiele dziewczyn,które małej postury,ale dają rade,śmigają z noszami aż piszczy
Trochę wiary w siebie!Przecież każdy wie,że praca na oddziale a w karetce,to odmienne od siebie rodzaje pracy.Mnie osobiście się podoba.I chciałabym kiedyś podjąć pracę w PR.
Pozdrawiam,serdecznie.
Pozdrawiam,serdecznie.
- Maciej S.
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 6
2008/07/20 15:43 #1110
przez Maciej S.
Replied by Maciej S. on topic Odp.:Kobieta ratownikiem medycznym
karolcia109 napisała:
Panowie też jacyś super w dźwiganiu nie są. Pamiętam sytuacje gdy znosiliśmy pacjentkę 150kg - ratownik sie schylił po nosze podniósł i już sie nie wyprostował (kręgosłup mu poszedł). Wtedy bez problemu załadowaliśmy cały sprzęt na pielęgniarę (dziewczyna niosła chyba tyle ile sama waży
) i jakoś sie dotachaliśmy do karety.
Poza tym jak ma sobie radzić załoga lekarka, pielęgniarka, ratownik-kierowca? Dwie panie i pan a tachać też muszą.
Drodzy ratmedzi pamiętajcie o tym, że są jeszcze tzw. jednostki współpracujące z systemem RM m.in. straż pożarna. Nie wiem jakie macie u was stosunki ze strażakami ale u mnie problemu nie ma i w razie potrzeby przyjadą i pomogą.
Ale z jednej strony nie jest dla mnie to nic dziwnego bo gdy przyjdzie do dżwigania noszy to kobieta drobnej postury nie da rady sobie.
Panowie też jacyś super w dźwiganiu nie są. Pamiętam sytuacje gdy znosiliśmy pacjentkę 150kg - ratownik sie schylił po nosze podniósł i już sie nie wyprostował (kręgosłup mu poszedł). Wtedy bez problemu załadowaliśmy cały sprzęt na pielęgniarę (dziewczyna niosła chyba tyle ile sama waży
Poza tym jak ma sobie radzić załoga lekarka, pielęgniarka, ratownik-kierowca? Dwie panie i pan a tachać też muszą.
Drodzy ratmedzi pamiętajcie o tym, że są jeszcze tzw. jednostki współpracujące z systemem RM m.in. straż pożarna. Nie wiem jakie macie u was stosunki ze strażakami ale u mnie problemu nie ma i w razie potrzeby przyjadą i pomogą.
- AlaRM
-
- Wylogowany
- Aktywny
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2008/07/20 15:51 - 2008/07/20 15:52 #1111
przez AlaRM
Replied by AlaRM on topic Odp.:Kobieta ratownikiem medycznym
Popieram. I wszystkim zalecam.Podnosić na ugiętych nogach, tyczy to się również PAŃ
- Maciej S.
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 6
2008/07/20 16:20 #1112
przez Maciej S.
Replied by Maciej S. on topic Odp.:Kobieta ratownikiem medycznym
Prawdziwym hitem jest u nas pielęgniarko-położna
W przypadku wezwania \"poród wody odeszły\" jest jak znalazł
Lekarz i kierowca sobie siedzą a ona odbiera dzidzię.
- karolcia109
-
- Gość
-
2008/07/20 16:46 - 2008/07/20 16:47 #1113
przez karolcia109
Replied by karolcia109 on topic Odp.:Kobieta ratownikiem medycznym
Ja nie twierdze, że kobieta w karetce nie jest potrzebna, ale wiadomo, że nie jest to łatwa praca dla nas.A znajdą się i tacy co na pewno nie chcieliby mieć dyżuru z kobietą!!!Ale może z biegiem czasu przekonają sie i do nas Kobiet:P Bo coraz więcej dziewczyn wybiera Ratownictwo Medyczne jako swój cel w życiu!!!
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Moderatorzy: Ania82, ricko1st, mangus
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Państwowe Ratownictwo Medyczne
- Personel systemu PRM
- Ratownik Medyczny
- Kobieta ratownikiem medycznym
Czas generowania strony: 0.044 s.