udzielanie pomocy

Więcej
2011/07/04 12:46 #6257 przez Maciej S.
Replied by Maciej S. on topic Odp: udzielanie pomocy
Lordzie dodałbym jeszcze kwestię znajomości wskazań i ewentualnych przeciwwskazań leków, które się podaje. BLS nie obejmuje również tej wiedzy.

Ps. I tak właśnie idea PCK powoli sięga bruku

Wszystkiemu winne takie, a nie inne szkolenie ;]

Przy okazji PCK zawsze dochodzą do głosu pokłady mej wrodzonej złośliwości ;)
Szkolenie nie polega na lansowaniu się w odblaskowym czerwonym kubraczku wśród kursantów, którzy mają rozdziawiać buzie i ciamkać z zachwytu nad cudownością miejscowej gwiazdy ratownictwa ;]

Widziałem już kilka takich spektakularnych gwiazd PCK - ich upadki były równie spektakularne ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/07/04 16:51 #6260 przez marcin1975rm
Replied by marcin1975rm on topic Odp: udzielanie pomocy

Przy okazji PCK zawsze dochodzą do głosu pokłady mej wrodzonej złośliwości ;)...

Myślę, że to nie złośliwość ale prawda, która może nie wszystkim się spodoba.

Wirtualnej intubacji zdecydowane nie!!!

Więcej
2011/07/12 10:47 #6335 przez rudy_0007
Replied by rudy_0007 on topic Odp: O:udzielanie pomocy
Dzięki Koledzy za rozwianie moich wątpliwości. BLS znam bardzo dobrze ale mogłem coś przeoczyć.
A co do samego PCK to muszę wam powiedzieć że spotkałem się z instruktorami tejże organizacji którzy prowadzą wykłady w oparciu o wytyczne z 2005r. a czasem nawet o starsze. Więc jak dość do porozumienia w kwestii ujednolicenia systemu ratownictwa. Sam działam w Grupie Ratownictwa PCK ale gdyby nie KPP to nie wiem czy bym się w to bawił .

O na dowód tego ze pracują ze starymi wytycznymi przypomniała mi się sytuacja kiedy to Instruktor prowadzący zajęcia powiedział że przy poszkodowanym urazowym drogi oddechowe udrażniamy w sposób ze jedną reke wkładamy pod kark i wypychamy do góry a drugą na płat czołowy. ( Przy poszkodowanym urazowym ?? taki sposób ??) :woohoo: myślę że jest to temat rzeka i można by było taki sytuacji dużo wiecej przywołać. Ale po co ?
Niech żyją swoim światem i pamietają o cudowej zasadzie "Przede wszystkim nie szkodzić !"

Pozdrawiam Artur

Na pogardę zasługuje tylko ten, kto wie lepiej, a robi gorzej.\\\\\\\"

Stanisław Leopold Brzozowski (pseud. Adam Czepiel, 1878-1911)

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.036 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account