zadanie praktyczne na egzaminie

Więcej
2011/06/15 21:17 #5824 przez Paramedyk24
Replied by Paramedyk24 on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/06/15 21:29 #5825 przez RAT22
Replied by RAT22 on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
KamilaKokos napisał:

Ja miałam mężczyznę l. 28 w poślizgu uderzył czołowo w drzewo, był sam. Parametry bodajże t 86, ci130/90, SpO2 99, naw. kap. około 1s, oddech 20/min, rana tłuczona głowy, rana cięta stopy w 2ch miejscach z uwidocznieniem kości, rana tłuczona podudzia- złamanie zamknięte, rany cięte twarzy i rąk z drobinkami szkła, poszkodowany w samochodzie, jest tam Ochotnicza Straż Pożarna, Policja zawiadomiona, do najbliższego SOR
31 km, wysłany zespół P 3ch Ratowników, na stacji jest jedna S jakby co! napisane było żeby rozważyć transport- czym? i że z koordynatorem medycznym można konsultować drogą radiową!

a z kiedy to jest egzamin

i jakie leki podałaś na wstrząśnienie mózgu ??

Więcej
2011/06/15 21:29 #5826 przez PRPiotr
Replied by PRPiotr on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
Jeszcze takie pytanko, co jeśli nie trafię z tematem. Opisałem tachykardię, jeśli okaże się że miał to być rytm zatokowy, czy dostanę za to jakieś punkty, czy cały egzamin do poprawki?

Więcej
2011/06/16 04:54 #5827 przez legumina
Replied by legumina on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
PRPiotr napisał:

Jeszcze takie pytanko, co jeśli nie trafię z tematem. Opisałem tachykardię, jeśli okaże się że miał to być rytm zatokowy, czy dostanę za to jakieś punkty, czy cały egzamin do poprawki?

gdzies czytałam ze tetno było 109 tak ??
czyli można to podciągnąc juz w diagnozie jako tachykardie zatokową

tylko wiesz nie wiadmo co jest w kluczu, ale też dałabym tachykardie, a ja miałam ekg tłuczone długo i umiem je czytac !

wiesz gorzej gdybyś pomylił np tachykardie zatokową, z z jakimś blokiem dajmy na to, bład by był karygodny
i na pewno za prace jako całośc nie dostałbys wszystkich punktów

a temat to 3 pkt
ile jest poszkodowanych
jakie działania podejmujesz
i co było powodem zdarzenia [np bojka]

nie ma ktoregoś z dystraktorów to po 1 punkcie za każdy Ci leci

Więcej
2011/06/16 04:58 #5828 przez legumina
KamilaKokos napisał:

Ja miałam mężczyznę l. 28 w poślizgu uderzył czołowo w drzewo, był sam. Parametry bodajże t 86, ci130/90, SpO2 99, naw. kap. około 1s, oddech 20/min, rana tłuczona głowy, rana cięta stopy w 2ch miejscach z uwidocznieniem kości, rana tłuczona podudzia- złamanie zamknięte, rany cięte twarzy i rąk z drobinkami szkła, poszkodowany w samochodzie, jest tam Ochotnicza Straż Pożarna, Policja zawiadomiona, do najbliższego SOR
31 km, wysłany zespół P 3ch Ratowników, na stacji jest jedna S jakby co! napisane było żeby rozważyć transport- czym? i że z koordynatorem medycznym można konsultować drogą radiową!

to Ci powiem że jak czytam co ludzie mieli, to jak na razie najtrudniejszy dla mnie był projekt z kobieta w ciazy ale krwawiąca z dróg rodnych
a najprostrze gośc z czestoskurczem

kurde niby proste projekty, ale jak klucz z kosmosu sobie zrobia to bedzie tragedia

Więcej
2011/06/16 05:07 #5829 przez legumina
Noico napisał:

skoro tak mało punktów odbierają za rzeczy które piszecie, to dlaczego tyle osób oblewa?! bez jaj macie mozliwośc zrobienia 25% błędów zdajecie jak macie 75% wiec za co kurde odejmują ludzią aż tyle,że nie zdają?!?!

ja Ci powiem tak, w szkoel na zajeciach pisalismy 9 projektów
na zajeciach praktycznych, czasem nie przychodziliśmy bo szlismy jak stado owieczek pisac projekty
wiec ładnie z 15 projektów mielismy napisane

Więc za co punkty
a choćby za ta tak przyziemne zgubienie słowa jałowy np piszesz zrobienie opatrunku na czoło, i juz za bark słowa jałowy 1 punkt nie przyznany, poxniej to sie Ciągnie do wykazów, czyli sumując 2 punkty mniej

Nieosuszysz klatki piersiowej -1pkt

punkty sie traci na głupotach, ktore wiesz że trzeba zrobić ale zapominasz uściślić w swojej pracy

kiedyś pisałam projekt ktory pisała jakaś grupa na egzaminie, była asystolia i po 1 ocenie stanu jak nie napiszesz "procedura potwierdzenia asystolii" to akurat w tym projekcie było to liczone za 4 pkt
a to sie poxniej dalej ciągnie bo np napiszesz plan działań osobie w nzk, oni każdą składową punktują a poźniej dodają punkty [ 2-3 zalezy jak im tam lezy za prawidłowość] ale algorytm ci sie pomyli, nie zrobisz czegoś w odpowiednij kolejności o czymś zapomnisz, i już nie uzyskujesz tych 3 punktów

i takich przykładów można duzo
albo wykaz leków, przeciez czasem one sa liczone każdy po 2 pkt, jak masz wszystko dobrze, to oni moga leki premiowac jeszcze gratisowymi punktami w ilosci 2-3 pkt

nie zabranie amputanta ze sobą też wtedy nei przyznaja punktów

czy już wiesz za co możesz starcić aż tyle punktów ?????? :huh:

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.054 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account