zadanie praktyczne na egzaminie

Więcej
2011/06/17 18:11 #6042 przez Bizon301
Replied by Bizon301 on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
Tak sobie myślę... Czysto teoretycznie. Nie odejmują punktów, tylko nie doliczają za braki. No.
To na dzień dobry. Odbarczasz odmy obu płuc. Szyny kramera wg. płota, na wszystkie kończyny, resuscytujesz poprzez defi asystolie, pea, vt i vf, leczysz tachy, i brady, tamujesz krwotok całego ciała, intubujesz, podajesz wszystkie leki z listy, robisz komplet badań, sadzasz na desce na lewym boku z kończynami i głową do góry, jeszcze tylko odbierasz poród odpierając przodującą część podczas wypadnięcia pępowiny, i kolejny facet uratowany. A egzamin zdany z wynikiem 100%!!!
:laugh: :silly:

"W Tybecie mówimy, że wiele różnych chorób można wyleczyć jednym lekarstwem miłością i współczuciem. Są one pierwotnym źródłem ludzkiego szczęścia i ich potrzeba leży w samej istocie naszej egzystencji."
XIV Dalajlama
Bo czasem wystarczy wysłuchać...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

• kaja43
  • kaja43 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Aktywny
  • Aktywny
  • tylko życie poświęcone innym,warte jest przeżycia
Więcej
2011/06/17 18:16 #6043 przez kaja43
Replied by kaja43 on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
Bizon301 napisał:

Tak sobie myślę... Czysto teoretycznie. Nie odejmują punktów, tylko nie doliczają za braki. No.
To na dzień dobry. Odbarczasz odmy obu płuc. Szyny kramera wg. płota, na wszystkie kończyny, resuscytujesz poprzez defi asystolie, pea, vt i vf, leczysz tachy, i brady, tamujesz krwotok całego ciała, intubujesz, podajesz wszystkie leki z listy, robisz komplet badań, sadzasz na desce na lewym boku z kończynami i głową do góry, jeszcze tylko odbierasz poród odpierając przodującą część podczas wypadnięcia pępowiny, i kolejny facet uratowany. A egzamin zdany z wynikiem 100%!!!
:laugh: :silly:

haha dobre! teoretycznie B)

Basia-senior ratownik ;)

Więcej
2011/06/17 18:32 #6044 przez Kowal998
Replied by Kowal998 on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
Adrian napisał:

Diagnoza:
- Podejrzenie wstrząśnienia mózgu
- Rytm zatokowy miarowy
- Podejrzenie złamania kończyny górnej lewej w okolicy przedramienia
- Lekko krwawiąca rana okolicy czołowej
- Ciąża III trymestr
(zapomniałem o podejrzeniu urazu kręgosłupa, ale opisałem)

Leki:
- Ketonal 50mg i.m. <wszyscy podali ;-)>
- NaCl 0,9% 500ml wlew kroplowy
- PWE 500ml wlew kroplowy

U mnie w grupie wszyscy rozważyli HEMS. A czy ujmą punkty jak tak napisałem?? Bo zaczynam się obawiać, że zaważy to na całym projekcie :-/

Miałem ten sam projekt i zrobiłem ten sam błąd... podałem ketonal. Ketoprofen jest przeciwwskazaniem w III trymestrze ciąży więc mogą ująć nam za to punkty. Drugi błąd jaki mam to tlen przez maskę z rezerwuarem 12-15l/min (czyli teoretycznie mógłbym spowodować zatrucie dziecka tlenem)... więc mogę za to mieć ujemne punkty... Troche się zastanawiałem, albo nie powinniśmy podawać żadnego leku przeciwbólowego, albo ewentualnie morfinę (chyba)... bo przy morfinie przeciwwskazaniem jest czas okołoporodowy, a nie III trymestr... chociaż ja bym nie podał kobiecie w ciąży opiatu, tym bardziej takiego który wywołuje skurcze mięśni gładkich... co myślicie o moim rozumowaniu?? Jak bardzo się mylę??

Więcej
2011/06/17 18:43 #6045 przez PRPiotr
Replied by PRPiotr on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
a co dzisiaj było o15? i mam pytanie czy jak komuś brakowałoby 3-4pkt to mogą wziąsć pod uwagę np super napisany test czy tego nie licząa? czy wcześniej przed sierpniem moze ktos miec przecieki co w danym projekcie było najważniejsze albo ile pkt na 100% się składa ? bo przeciez niedługo zaczną sprawdzać...

Więcej
2011/06/17 18:51 #6046 przez Darth Vader
Replied by Darth Vader on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
dandirally napisał:

dandirally napisał:

u mnie w czwartek było zadanie poszkodowany pilot szybowca w wyniku wypadku podczas lądowania

uraz kończyny dolnej lewej złamanie zamknięte podudzia, dwie rany cięte grzbietu stopy prawej, obrzęk i ból dłoni prawej, krwotok z nosa po uderzeniu, parametry wszystkie jak u zdrowego

Tego to jeszcze nie było :woohoo: Żeby cytować samego siebie...

Ciemna strona ratownictwa medycznego
Bez turbo (ze specjalną dedykacją dla ww61)

Więcej
2011/06/17 19:12 #6047 przez Benia
Replied by Benia on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
miał ktoś w którys dzien tachykardie w projekcje

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.049 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account