- Otrzymane podziękowania: 0
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Edukacja, doskonalenie zawodowe
- Egzaminy zawodowe, materiały
- Egzaminy 2012 - zadania, opinie, egzamin
Egzaminy 2012 - zadania, opinie, egzamin
- hajcus
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
Mniej
Więcej
2012/06/21 10:43 #7804
przez hajcus
Replied by hajcus on topic Odp: Egzaminy 2012 - zadania, opinie, egzamin
to nie wiem.. ale na ulotce wyraznie pisze zakaz podawania leke kobietom wciazy chodzi o ketonal.
Ja klucza nie widzialem wiec nie dam sobie reki uciac mowie co widzial kumpel.
Ja klucza nie widzialem wiec nie dam sobie reki uciac mowie co widzial kumpel.
Temat został zablokowany.
- Emi
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2012/06/21 10:48 - 2012/06/21 11:00 #7805
przez Emi
Dziwne, ponieważ KETONALU nie wolno zażywać (stosować) w czasie ciąży (III trymestr) oraz podczas laktacji (karmienia piersią). Kobieta z tegorocznego projektu jest w 7 miesiącu ciąży, a więc jest w III trymesttze ciąży, więc KETOPROFENU podać jej NIE WOLNO
W tym wypadku należałoby podać kobiecie morfinę, ale UWAGA bo może wystąpić zaburzenie ośrodka oddechowego.
Brawa dla osoby, która kobiete we wstrząsie anafilaktycznym z GCS 14 pkt zaczęła intubować
Dodam jeszcze od siebie, że niemowlakowi 3 miesięcznemu, ktore ma NZK w mechanizmie asystoli nie musimy zakładać kołnierza ortopedycznego (nawet takiego malutkiego nie ma), ponieważ nie jest to dziecko urazowe, a tymbardziej nie transportujemy dziecka na desce ortopedycznej. Możemy w ostateczności dziecko włożyć do PEDI-PACK'a, żeby dziecko usztywnić chociaż nie widzę w tym wypadku potrzeby.
Kobiety we wstrząsie anafilaktycznym także nie widzę potrzeby transportowania na desce a tym bardziej nie ma potrzeby zakładania jej kołnierza.
Replied by Emi on topic Odp: Egzaminy 2012 - zadania, opinie, egzamin
ciekawe, bo ja też w zeszłym roku nie zdałem i również w ramach odwołania miałem wgląd do klucza w którym był podany ketoprofen. Nie przypominam sobie by była tam morfina.
Dziwne, ponieważ KETONALU nie wolno zażywać (stosować) w czasie ciąży (III trymestr) oraz podczas laktacji (karmienia piersią). Kobieta z tegorocznego projektu jest w 7 miesiącu ciąży, a więc jest w III trymesttze ciąży, więc KETOPROFENU podać jej NIE WOLNO
Ketoprofen jest przeciwwskazany w następujących przypadkach:
•rozpoznana nadwrażliwość na ketoprofen lub na którąkolwiek substancję pomocniczą produktu leczniczego,
•nadwrażliwość na produkty lecznicze o zbliżonym działaniu (niesteroidowe leki przeciwzapalne - NLPZ, np. kwas acetylosalicylowy), w tym astma aspirynowa występująca po zastosowaniu niesteroidowych leków przeciwzapalnych,
•czynna lub nawracająca choroba wrzodowa żołądka i (lub) dwunastnicy,
•ciężka niewydolność wątroby lub nerek,
•III trymestr ciąży i okres karmienia piersią
•ciężka niewydolność serca,
•czynne krwawienie, np. z przewodu pokarmowego lub naczyń mózgu.
W tym wypadku należałoby podać kobiecie morfinę, ale UWAGA bo może wystąpić zaburzenie ośrodka oddechowego.
Brawa dla osoby, która kobiete we wstrząsie anafilaktycznym z GCS 14 pkt zaczęła intubować
Dodam jeszcze od siebie, że niemowlakowi 3 miesięcznemu, ktore ma NZK w mechanizmie asystoli nie musimy zakładać kołnierza ortopedycznego (nawet takiego malutkiego nie ma), ponieważ nie jest to dziecko urazowe, a tymbardziej nie transportujemy dziecka na desce ortopedycznej. Możemy w ostateczności dziecko włożyć do PEDI-PACK'a, żeby dziecko usztywnić chociaż nie widzę w tym wypadku potrzeby.
Kobiety we wstrząsie anafilaktycznym także nie widzę potrzeby transportowania na desce a tym bardziej nie ma potrzeby zakładania jej kołnierza.
- kowiorek
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
Mniej
Więcej
2012/06/21 11:16 #7806
przez kowiorek
Replied by kowiorek on topic Odp: Egzaminy 2012 - zadania, opinie, egzamin
przeciwwskazania do podania ketoprofenu znam i wiem co widziałem w kluczu.
pytanie, czy zna je ten który go pisał?
- Emi
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
2012/06/21 11:26 #7807
przez Emi
A pamiętasz może w którym miesiącu ciąży (trymestrze) była kobieta tamtegoroczna?
przeciwwskazania do podania ketoprofenu znam i wiem co widziałem w kluczu.
A pamiętasz może w którym miesiącu ciąży (trymestrze) była kobieta tamtegoroczna?
- kowiorek
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
Mniej
Więcej
2012/06/21 11:31 #7808
przez kowiorek
Replied by kowiorek on topic Odp: Egzaminy 2012 - zadania, opinie, egzamin
w III trymestrze
pytałem znajomego lekarza który jeździ w pogotowiu i stwierdził że doraźnie podałby ketoprofen.
pytałem znajomego lekarza który jeździ w pogotowiu i stwierdził że doraźnie podałby ketoprofen.
- Emi
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
2012/06/21 11:40 #7809
przez Emi
W sumie ... lepszy ketoprofen niż morfina.
w III trymestrze
W sumie ... lepszy ketoprofen niż morfina.
Moderatorzy: Ania82, ricko1st, mangus
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Edukacja, doskonalenie zawodowe
- Egzaminy zawodowe, materiały
- Egzaminy 2012 - zadania, opinie, egzamin
Czas generowania strony: 0.066 s.