Letni egzamin zawodowy 2014

Więcej
2014/06/02 20:19 #10131 przez Asia93
Replied by Asia93 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
a może mi ktoś powiedzieć co piszecie w karcie wyjazdowej w rubryce OPIS??? :) bo u nas w szkole co nauczyciel to podaje nam inaczej i juz sama nie wiem teraz :) z góry dzięki za odpowiedź:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2014/06/02 20:20 #10132 przez aga88
Replied by aga88 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Hejka:)
A więc tak, wyglądałaby moja karta MCR :
I Wywiad
Mężczyzna lat 60. Znaleziony pod drzewem na osiedlu mieszkaniowym. Brudny, poobijany, z widocznymi licznymi krwawiącymi ranami na twarzy i kończynach górnych, duża rana cięta mocno krwawiąca w części potylicznej głowy. Utrudniony kontakt. Bolesna klatka piersiowa. Objawy otrzewnowe dodatnie, dodatni objaw Blumberga. Podejrzenie pobicia.

Miejsce zdarzenia - w miejscu publicznym

II Badanie

GCS - Otwieranie oczu - 1 , Reakcja słowna - 2, Reakcja ruchowa - 4 czyli w sumie 7 pkt . W ocenie GCS 6-8 - brak przytomności

RTS - CZ.Oddechów - 10-29 4pkt, RR Skurczowe >89 4pkt, GCS 6-8 2pkt

UKŁAD ODDECHOWY - Częstość oddechów 16/min, duszność N, sinica N, bezdech N, szmer prawidłowy L i P , w innych wpisałam : bolesna klatka piersiowa .

Saturacja - brak inforamcji

ŹRENICE - reakcja na światło -brak danych, szerokość - szeroka L i P

CIŚNIENIE TĘTNICZE - 90/50 mmHg

TĘTNO - 112/min , brak info nt miarowe/niemiarowe

OBJAWY - wstrząs T, NZK N, obj.oponowe N, drgawki N, afazja N, wymioty N, biegunka N, krwawienie T, obrzęki N, zasłabnięcie N,

INNE - ciąża N,

SKÓRA - wygląd - blada, wilgotność - wilgotna, temperatura - brak danych

JAMA BRZUSZNA - zaznaczyłam bolesność palpacyjna oraz objawy otrzewnowe

OCENA PSYCHO-RUCHOWA - spowolniały

TONY SERCA - czyste/głośne

NIEDOWŁAD/PORAŻENIE - brak

ZAPACH Z UST - brak

POZIOM GLUKOZY - 36mg%

EKG - brak

OPIS - Wykonanie badania ABCDE, skala AVPU. Szybkie badanie urazowe, ewakuacja pacjenta do karetki. Stabilizacja odcinka szyjnego - kołnierz , zabezpieczenie ran, podaż leków, podanie tlenu 100% przez maskę z rezerwuarem o przepływie 12l/min

III ROZPOZNANIE
Wstrząs hipowolemiczny, hipoglikemia, , rana cięta głowy, podejrzenie urazu czaszkowo-mózgowego, podejrzenie krwotoku wewnętrznego, podejrzenie złamania żeber

IV POSTĘPOWANIE Z PACJENTEM
Tlenoterapia bierna, kołnierz, deska ortopedyczna, opatrunek, linia żył.obw, monitorowanie

ZASTOSOWANE LEKI, WYROBY MEDYCZNE
Tlen 100% 12l/min wziewnie, 0.9% Nacl 2x500ml i.v (dożylnie), 0.9 NaCl 2x5ml i.v (dożylnie) w celu sprawdzenia drożności wenflonu, PWE 500ml i.v (dożylnie), Glukoza 20% 70ml i.v (dożylnie), jałowa gaza, bandaże,2 x wenflon, 2 x okleina do wenflonu, strzykawki, igły, 2x zestaw do przetaczania płynów, paski testowe do glukometru, płyny do dezynfekcji skóry, rękawiczki, elektrody

ZALECENIA/UWAGI KIEROWNIKA ZESPOŁU
Przetransportowanie pacjenta do SOR-u, powiadomienie policji

DANE PACJENTA - trzeba wpisać NN , wpisać datę i godzinę przekazania pacjenta w SOR

Jakie jest wasze zdanie ?
Za tę wiadomość podziękował(a): rescuee

Więcej
2014/06/02 20:36 - 2014/06/02 20:38 #10133 przez Czulki
Replied by Czulki on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Ja bym dodatkowo opisał transport poszkodowanego, w jakiej pozycjii. Do wyrobów poj na odpady medyczne 180103. Do opisu sprawdzenie bezpieczeństwa swojego i poszkodowanego, zapewnienie kompfortu termicznego i psychicznego, może szczegółowe badanie urazowe w karetce. Rozpoznanie: Podejrzenie zapalenia otrzewnej, podejrzenie urazu kręgosłupa (górnego odcinka)

Podawanie glukozy pod kontrolą glukometru i tlenu pod kontrolą pulsoksymetru.

A jak uważacie skoro gcs niski to wpisywać rozważenie wezwania zespołu specjalistycznego S w celu intubacji, jeżeli gcs się nie poprawi po unormowaniu glukozy?

Więcej
2014/06/02 20:43 #10134 przez Asia93
Replied by Asia93 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
ja bym nie brnęła w zespół S dodatkowo :) ale to tylko ja :) w zadaniu nie wspomniane jest o tym więc po co się plątać :)

Więcej
2014/06/02 20:45 #10135 przez SOR123
Replied by SOR123 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Jak dla mnie nie możesz w wywiadzie pisać o bolesności klatki piersiowej i złamaniu żeber skoro jest nie przytomny. Tego typu rzeczy piszesz w rozpoznaniu lub zaznaczasz na karcie wyjazdowej. Przy jamie brzusznej nie ma informacji i bolesności palpacyjnej-z tego co mi wiadomo to zaznaczamy tylko pewne informacje,ktore sa podane w zadaniu. Jeżeli chodzi o opis to wydaje mi sie ,że nalezy sie postarac o zachowanie kolejności ,czyli np. kołnierz przed transportem do karetki.

Więcej
2014/06/02 21:01 #10136 przez aga88
Replied by aga88 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Nie ma konkretnej informacji że jest nieprzytomny , w gcs tak wskazuje ale w info mamy że z utrudnionym kontaktem , reakcje ruchowe ucieczka od bólu czyli podczas badania palpacyjnego jamy brzusznej poszkodowany odczuwa ból ? w wywiadzie złamanie żeber odpada ale w rozpoznaniu jako podejrzenie ? i dlaczego nie powinnam napisać w wywiadzie o tej bolesnej klatce piersiowej ? Z tą kolejnością na pewno się poprawię ;)

Według mnie też nie wzywałabym zespołu S.

Dzięki za odpowiedzi i pomoc :)

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.059 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account