Letni egzamin zawodowy 2014

Więcej
2014/06/05 13:01 #10279 przez Endriu 1990
Replied by Endriu 1990 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
???

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2014/06/05 13:06 #10280 przez Miodziomm
Replied by Miodziomm on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Raczej nie.. w momencie kiedy podniesiesz nogi, wzrośnie ciśnienie w jamie brzusznej i nasili się reakcja bólowa

Więcej
2014/06/05 13:36 #10281 przez Czulki
Replied by Czulki on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Wg mnie pacjenta traktujemy jako urazowego więc transportujemy go na desce ortopedycznej w pozycji leżącej na plecach. W ten sposób nie obciążamy głowy i brzucha, a wstrząs leczymy płynami.

Więcej
2014/06/05 15:11 #10283 przez Elisa
Replied by Elisa on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Słuchajcie tyle już o tym pisemnym (karta, plan) większość już wie, jak to pisać opiera się na swojej wiedzy, na konsultacjach z wykładowcami, konwersacjach ze znajomymi po fachu jak podejść do tego przypadku. Znamy przypadek pobity 60 lat, wcześniej umieszczone parametry i w całej Polsce się to powtarza ale zauważyłam, że nikt z was nie zwraca uwagi na etap praktyczny na fantomie, z Tego co jest wcześniej napisane wszyscy mieli to samo zadanie kaniulacja żyły i wlew kroplowy, macie może tego jakiś algorytm albo arkusz tego jak to było oceniane w poprzednich latach ? bo w sumie wątpie, żeby algorytm się zmieniał w tym zadaniu (chyba to nawet niemożliwe) a wiecie jak to na praktykach każdy inny ratownik ma do tego swoją taktykę-wyrobił sobie to po swojemu ( np.inaczej trzyma wenflon) i inaczej tłumaczy ale wydaje mi się, że sens w tym żeby to zrobić pod ten słynny KLUCZ który ma egzaminator, może to jest gdzieś dostępne w necie? skoro nawet rzeczy na ten egzamin tu są ? z góry będe wdzięczna :D ( nie żebym nie umiała tego wykonać, wręcz przeciwnie ale martwie się tym kluczem żeby zrobić tak jak to sobie egzaminator po kolei wymyślił). Do egzaminu zostało mi jeszcze pare dni a taką kaniulacje i wlew mogła bym pod taki klucz poćwiczyć ^^ Wiem za bardzo przezywam ale zalezy mi bardzo ^^ ktoś pomoże ? :)

Więcej
2014/06/05 15:49 #10284 przez Asia93
Replied by Asia93 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
nam powiedziano że pozycją do transportu powinna być leżąca z lekko uniesioną głową :) i za dodanie słowa "jałowy " opatrunek też jest punkt, na pierwszym miejscu w diagnozie powinien znaleźść sie wstrząs krwotoczny. A co do klucza zakładania kaniuli i wlewu to ja taki posiadam z poprzednich lat :)

Więcej
2014/06/05 16:23 #10285 przez meyhem666
Replied by meyhem666 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Napiszę ci jak to u nas wyglądało :
1. Higieniczne mycie i dezynfekcja rąk.
2. Przygotowanie kroplówki : dezynfekcja portu w kroplówce, wkłucie aparatu do przetaczania, odpowietrzenie i zawieszenie kroplówki na stojaku.
3. Przygotowanie wkłucia : otwarcie igły, strzykawki i soli. Pobranie 5 ml. Pootwieranie wenflonu, gazików, oklejki, przygotowanie stazy.
4. Założenie rękawiczek.
5 Znalezienie miejsca wkłucia na fantomie.
6. Założenie stazy.
7. Palpacyjne zbadanie miejsca wkłucia i jego dezynfekcja.
8. Wprowadzenie wenflonu do żyły pod kątem 45 stopni, w momencie pojawienia się krwi zwolnienie stazy, położenie się na ręce i wprowadzanie wenflonu dalej z jednoczesnym wysuwaniem mandrynu.
9. Sprawdzenie prawidłowości wkłucia za pomocą strzykawki z solą - wstrzyknięcie 3 ml.
10. Założenie korka i oklejenie wkłucia.
11. Podłączenie kroplówki i otwarcie jej - egzaminator musi widzieć kapiący płyn. Zamknięcie kroplówki.
12. Segregacja odpadów - ostre, medyczne, komunalne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Elisa

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.086 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account