Letni egzamin zawodowy 2014

• Ptasznik
  • Ptasznik Avatar
  • Gość
  • Gość
2014/06/10 19:56 #10497 przez Ptasznik
Replied by Ptasznik on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Witam,
Kobieta ma objawy otrzewnowe i moje pytanie to w jakiej pozycji ją transportować? Nogi normalnie wyprostowane czy obkurczone? :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2014/06/10 20:00 #10498 przez JoTu
Replied by JoTu on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014

Cześć. Nurtuje mnie kilka pytań. Bardzo proszę o odpowiedź, jeżeli ktoś się czuje dobrze w tym temacie.
1. Dlaczego nikt nie podaje Dekstranu we wstrząsie hipowolemicznym...?
2. Czy alkohol, który czuć od tej kobiety jest wynikiem picia, czy jest to jeden z objawów hipoglikemi?

jestes zespolem P wiec nie mozesz podac dekstranow

Leki, które ratownik może podać samodzielnie:
1) Płyny koloidowe 500ml (Haes, Gelofusine, Dekstran) DOŻYLNIE, DOSZPIKOWO
Działanie i zastosowanie: Preparaty powodujące wypełnienie łożyska naczyniowego i przywrócenie ciśnienia krwi w czasie 3-4 h wlewu dożylnego. Utrzymują się w krwiobiegu ok. 24 h. Stosowane w leczeniu i zapobieganiu hipowolemii oraz wstrząsowi spowodowanemu zabiegami chirurgicznymi, urazami, zakażeniami, oparzeniami.

Tak to jest jak sie kopiuje bezmyślnie informacje z internetu( dokładnie z chomikuj). Znajdz mi w wykazie produktów leczniczych znajdujących sie w ustawie koloidy które moze sam podac ratownik.
Co do tego alkoholu to w tym przypadku nie ma to znaczenia, zaznaczasz w karcie zapach alkoholu z ust i ma byc pkt. Poza tym napisaliby prawdopodobnie zapach acetonu a nie alkoholu, wiec w tym przypadku kobitka sobie chyba cos wypiła.
Za tę wiadomość podziękował(a): diddy

Więcej
2014/06/10 20:03 #10499 przez Mateo99
Replied by Mateo99 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014

jak koles moze nie byc we wstrzasie jak ma niskie CTK 90/50 tachykardie, blada, spocona skore objawy otrzewnowe - krwawienie, rana MOCNO krwawiaca potylicy i wiele innych- wszystko to sa objawy wstrzasu

już o tym pisałem. ciśnienie skurczowe 90 to wartość prawidłowa. tachykardia, spocona skóra jak i bladość (zwłaszcza twarzy) to objawy hipoglikemii. niepodany nawrót kapilarny - można przyjąć prawidłowy. we wstrząsie występuje tachykardia i tachypnoe, którego tu brak. objawy otrzewnowe nie muszą być spowodowane krwawieniem. rana głowy nie spowoduje aż takiego krwawienia, żeby wpaść we wstrząs.

jest to wiedza książkowa. nie wiem jak był układany klucz. nie twierdzę także, że taki pacjent nie mógł wpaść we wtrząs za chwilę. na obecny moment on, MOIM ZDANIEM, we wstrząsie nie był. poza tym w ratownictwie nic nie jest 'zawsze' lub 'na pewno'. w praktyce bardzo łatwo było by to ustalić po podaniu glukozy i ustąpieniu, bądź nie, objawów hipoglikemii.

ja egzamin pisałem dzisiaj i miałem poszkodowaną kobietę. myślę, że nie przypadkowo ciśnienie zostało obniżone do 85. obniżona została też glikemia. myślę, że to też nie jest przypadek, bo 36mg% daje 2 mmol, a to też może być jakaś wartość graniczna. tylko jeszcze nie doszukałem się jakie to ma konsekwencje :P

Więcej
2014/06/10 20:10 #10500 przez Kamo04
Replied by Kamo04 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Wg. mnie i wielu innych w diagnozie POWINIEN znaleźć się wstrząs krwotoczny, a także diagnoza: obrażenia w wyniku pobicia. Poza tym hipoglikemia i uraz głowy ;-)

Więcej
2014/06/10 20:35 #10501 przez Endriu 1990
Replied by Endriu 1990 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
współczuje tym co piszą ten egzamin bo napisać to tak jak autor miał na myśli to jest sztuka tak jak to ze nie zda ktoś prawa jazdy to nie znaczy ze nie umie jeździć samochodem to samo jest tu ciesze sie że kończyłem licencjat nie mieliśmy takich bzdur

Więcej
2014/06/10 20:37 #10502 przez julijka
Replied by julijka on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Hej,
Ja zdaje egzamin w niedziele o 8 i chetnie podziele sie z wami tematem jezeli bedzie inny. Na razie mamy dwa przypadki.
Czy ktos moze opisac drugi przypadek? Tak jak w karcie, bo widze zdania podzielone...

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.075 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account