Letni egzamin zawodowy 2014

Więcej
2014/06/19 20:10 #10944 przez KARNISTER
Replied by KARNISTER on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014

Kolego jak ty pisałeś to nikt nie wnikał czy zerżnąłeś z internetu i miałeś gotowca bo temat 60 latka to można zaliczyć 100 na 100 możliwych punktów.
Teraz jak inni chcą coś się więcej dowiedzieć na temat egzaminu to wszyscy już milczą bo mają za sobą i gdzieś aby coś podpowiedzieć.
Ja takie przypadki to na miękko robię tylko nie wszyscy są orłami a sam mam w grupie kolegów którzy na słowo egzamin dostają dreszczy, choć wiedzę mają ogromną.
Wcześniej ci co zdali i ci co jeszcze byli przed egzaminem dyskutowali "podpowiadali" a teraz nic nie można się dowiedzieć, choćby jak wyglądał egzamin, bo podobno jest sama karta.

Jeżeli jest ktoś uprzejmy coś na ten temat napisać to wszyscy ci przed którymi jeszcze egzamin będą wdzięczni.
Pozdrawiam

Ah ma racje, bo jest cisza ci co wiedzą niech napiszą im cofnijmy się w czasie nasze przypadki były opisane dokładnie ,taka prawda ja biednego dziadka na pamieć znam jeszcze oni nie pozdają i nie dość ze mamy ludzi z 1 tury na karku to i tych z końca będziemy mieli. Nam pomogli to i im też podpowiedzmy

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2014/06/19 20:26 #10945 przez nomad14
Replied by nomad14 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014

tak dla babki z nzk standart - adrenalina 1 mg iv, amiodaron 300 mg w 20 ml 5% glukozy, 1000 ml nacl 0,9%, tlen (ja przynajmniej tak napisałem)

Przy 10 minutowym ALSie w migotaniu dałeś tylko 1 mg Adrenaliny? No to sorry, wtopa. 1 mg adrenaliny co 3-5 minut, wypadało napisać 2 mg.

Zgadzam się, po 3 defi leci 1mg adr i 300mg Amio w 20% i po 5 defi masz znowu 1 mg Adr i 150mg Amio

z tym Furosemidem to bym się raczej wstrzymał bo to jest w wywiadzie ze przed zastanym stanem takie RR było a nie po NZK a to dla mnie robi różnice, ale klucz jest nieznany wiec możemy tylko spekulować bo już różne cuda były patrząć na to z perspektywy pary lat egzaminów wiec nie wiadomo co miał autor na myśli jak będzie Furosemid to będą punkty a jak nie to przecież nie ma punktów ujemnych a gdyby nawet to nie pogorszysz tym stanu pacjenta

Więcej
2014/06/19 20:27 #10946 przez KARNISTER
Replied by KARNISTER on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
to ładne jajca jak zaczęli zmieniać przypadki na bieżąco jak kiedyś każda grupa miała co s innego co to wyjdzie ciekawe

Więcej
2014/06/19 20:36 #10947 przez mondzia
Replied by mondzia on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
no i prawidłowo niech zmieniają tak zawsze było i powinno być masz iść przygotowany na wszystko a nie na poszczególne tematy :) ja ide starym trybem zbrakło kilku punktów , w przyszłym tygodniu pisze pełny projekt i jestem przygotowana nawet na poród :D

Więcej
2014/06/19 23:03 #10949 przez MFOXPL
Replied by MFOXPL on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014

tak dla babki z nzk standart - adrenalina 1 mg iv, amiodaron 300 mg w 20 ml 5% glukozy, 1000 ml nacl 0,9%, tlen (ja przynajmniej tak napisałem)

Kolego mały błąd amiodaron po 3 defibrylacji tak ale 2x150 mg (2x3ml) + 14ml 0,9% 5% glukozy (rozpuszczalnik)
Dlaczego? bo masz rozpuszczalniku dobrać do 20 ml.
Tu właśnie jest apteka i trzeba dobrze i dokładnie liczyć.

Więcej
2014/06/20 09:16 - 2014/06/20 09:57 #10950 przez CorpsePL
Replied by CorpsePL on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
@Mfoxpl tutaj się z Tobą nie zgodzę - w końcu! ;) hehe

Dość powszechne w szkołach jest rozpisanie Amiodaronu właśnie tak jak napisał kolega wyżej. Ja też się tak uczyłem - i to nie "z ust" jednego, a wszystkich wykładowców. 325 ;) 300 mg w 20 ml 5% Glukozy ;) Tak przy okazji 0,9% Ci się wplątało w tekst ;)
Oczywiście rozumiem o co chodzi i skąd Twoj sprzeciw, w strzykawce faktycznie wdług takiego liczenia będzie 14 ml Glukozy i reszta Amiodaronu, a nie 20 ml Glukozy + 6 ml Amiodaronu. Tylko! Zapominasz, ze ten Amiodaron w tej ampułce już w czymś sobie 'pływa" i właśnie dlatego zapis 300 mg w 20 ml 5% Glukozy jest prawidlowy ;) Bleee... znowu wiem o co mi chodzi ale trudno mi to przelac 'na papier" :(

Mnie natomiast teraz zastanowiło czy w kartę i projekt wpisać tylko 300 mg Amiodaronu czy tak jak napisał kolega wyżej 300 + 150.

W wytycznych faktycznie jest mowa o kolejnej dawce 150 mg ale... No właśnie, jest ale. Bo cały tekst brzmi tak:

"Kolejna dawka 150 mg może być podana w przypadku nawracających lub utrzymujących się epizodów VF/VT, z następowym wlewem 900 mg w ciągu 24 godzin".

Tak więc wytyczne nie podają konkretnie momentu w którym powinno się podać kolejną dawkę (nie ma mowy o 5, 6 czy 8 defibrylacji) i dodatkowo uzależnia ją od późniejszego (następowego) wlewu dożylnego 900 mg w ciągu 24 godzin.
Chyba więc powinno się w naszym przypadku rozpisać jedynie 300 mg i nie brnąć dalej..?

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.060 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account