- Otrzymane podziękowania: 0
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Edukacja, doskonalenie zawodowe
- Egzaminy zawodowe, materiały
- zadanie praktyczne na egzaminie
zadanie praktyczne na egzaminie
- brtm
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- legumina
-
- Wylogowany
- Aktywny
-
co do prowadzonych zajeć to wspołczujeco do kardiowersji mało prawdopodobne, z tego co słyszałam...
ale ci powiem że mnie uczyły pielegniarki, ktore robią kursy, doszkalaja się, prowadzą szkolenia dla pielegniarek ze szpitala, także wiesz
a co do ratownictwa to miałam kose, ktora uwielbiałam,
nie mów hop z ta kardiowersja , jak trafi sie w tym roku dziecko [nie życze tego nikomu] to i kardiowersja sie moze gdzieś pojawić
aaaaa w tym roku zeby być ośrodkeim egzamiancyjnym to tzreab było mieć pare rzeczy,w tym defibrylator z kardiowersją wiec wiesz ....
bez powodu tego nie kazali mieć na stanie
- Ania82
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Otrzymane podziękowania: 1
ja pier*** !:/ wykończa mnie te bachory na tych egzaminach, których zresztą nie było nigdy:/ to sie robi tak, że bierzesz dawke jak dla dorosłego i dzielisz na kg masy ciała dzieciaka czy jak do cholery:?!
Proponuję w pierwszej kolejności popracować nad słownictwem, bo "bachor" i cała reszta do ratownika nie pasuje. Mam nadzieję, że na egzaminach będzie dobra selekcja, bo nie chciałabym być ratowana przez takiego ratownika kiedyś w przyszłości.
Mimo wszystko powodzenia dla wszystkich.
- Ennek
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
Ennek napisał:
legumina napisał:
Ennek napisał:
prawidłowe wykonanie zadania wyglądało tak:
umyc i zdezynfekowac rece, zalozyc rekawiczki, podejsc do manekina, potrząsnąc nim, wykonac ABC, rozpiąc bluze (manekin był ubrany) przyłozyc łyżki i wyskakiwało ci VT wiec rozglądasz sie do okoła czy jest bezpiecznie ładujesz, ponowie sie rozgladasz i wykonujesz strzał, po wyładowaniu natychmiast RKO przez 2 min, ponownie abc, przykładasz łyżki patrzysz co ci sie pokazało jesli VT powtarzasz defibrylacje z większym natężeniem, RKO 2 min ocena rytmu. a jesli pokazała ci sie asystolia lub rytm zatokowy wtedy zdejmujesz rekawice i odchodzisz od stanowiska
wiesz co ja bym sobie za to co napisałeś/łaś nie dała reki obciąc
wg algorytmu nie oceniasz stanu abc, tylko po 2 minutach oceniasz rytm, jak rytm sie zmienia to oceniasz stan
masz racje sorrka pomyliłem się, w sumie to juz browarka popijam kolejnego wiec...
PO WYŁADOWANIU JAK ZROBISZ RKO PRZEZ 2min TO WEDŁUG ALS TO JEST (5 cykli złożonych z 30 uciśnięć mostka i 2 oddechów ratowniczych). WIEC POWINIENEŚ GO DYMAĆ 5 CYKLI I DOPIERO PONOWNA OCENA I JAK BEDZIE ZNOWU VT TO PÓŹNIEJ CO ZNOWU STRZAŁ I RKO PRZEZ 2min AZ MI WYJDZIE ASYSTOLIA ?????????????
asystolia lub rytm zatokowy, jesli pojawi ci sie jedno z tych dwuch konczysz zadanie i odchodzisz od manekina
- Ejejko
-
- Wylogowany
- Powracający
-
- RAT22
-
- Wylogowany
- Powracający
-
PO ROZPOZNANIU VT ROBIE STRZAŁ PIERWSZY 150J I PO WYŁADOWANIU ROBIE RKO PRZEZ 2min TO WEDŁUG ALS TO JEST (5 cykli złożonych z 30 uciśnięć mostka i 2 oddechów ratowniczych). WIEC POWINIENEŚ GO DYMAĆ 5 CYKLI I DOPIERO PONOWNA OCENA I JAK BEDZIE ZNOWU VT TO PÓŹNIEJ CO ZNOWU STRZAŁ I RKO PRZEZ 2min AZ MI WYJDZIE ASYSTOLIA ?????????????
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Edukacja, doskonalenie zawodowe
- Egzaminy zawodowe, materiały
- zadanie praktyczne na egzaminie