zadanie praktyczne na egzaminie

Więcej
2011/06/14 20:00 #5606 przez Ejejko
Replied by Ejejko on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
co do kardiowersji:
kardiowersja to to samo co defibrylacja tylko "strzał" następuje w odpowiednim momencie pracy serca? Bo defibrylacja jest wtedy, gdy serce nie pracuje prawidłowo i nie ma tętna, wtedy "strzelamy" obojętnie w którym momencie. A jeśli serce wykonuje jakiś rytm (ale nieprawidłowy) i jest tętno, ale farmakologicznie nie daje się umiarowić, wtedy "strzela" się, ale w odpowiednim momencie pracy serca, by nie doprowadzić do jeszcze gorszego rytmu (lub jego barku).
Można to wykonać kardiowerterem lub defibrylatorem z możliwością kardiowersji - maszyna sama ustala (na podstawie rytmu serca), w którym momencie ma być dokonany "strzał"

i strzelamy od r azu 260J czy ile?!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/06/14 20:02 #5607 przez legumina
Replied by legumina on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
RAT22 napisał:

JAK MAM DO WYKONANIA DEFIBRYLACJE I
PO ROZPOZNANIU VT ROBIE STRZAŁ PIERWSZY 150J I PO WYŁADOWANIU ROBIE RKO PRZEZ 2min TO WEDŁUG ALS TO JEST (5 cykli złożonych z 30 uciśnięć mostka i 2 oddechów ratowniczych). WIEC POWINIENEŚ GO DYMAĆ 5 CYKLI I DOPIERO PONOWNA OCENA I JAK BEDZIE ZNOWU VT TO PÓŹNIEJ CO ZNOWU STRZAŁ I RKO PRZEZ 2min AZ MI WYJDZIE ASYSTOLIA ?????????????

gdzie wyście sie uczyli ??

oceniasz rytm -- vt--- defibrylacja -- 2 minuty rko 30;2, jesli zaintubowany to asynchroniczne 2 minuty rko
oceniasz rytm --- vt---- defibrylacja ---- 2 minuty rko , 4h, 4t, odsysanie z drzewa oskrzelowejgo jak amsz rurke
oceniasz rytm
vt
defibrylacja
leki, adrenalina amiodaron

a jak w którejśc ocenie rytmu wyjdzie Ci asystolia , no to algorytm do asystoli, z potwierdzeniem porcedury asystolii

to jest pod czesc pisemną napisane a nie za parawanem ;-0, ale tak samo sie wykonuje, tylko zależy co chca w zadaniu

Więcej
2011/06/14 20:02 #5608 przez Sanderka999
Replied by Sanderka999 on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
przeciez kardiowersji nie mozemy wykonac bez lekarza?!

• kaja43
  • kaja43 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Aktywny
  • Aktywny
  • tylko życie poświęcone innym,warte jest przeżycia
Więcej
2011/06/14 20:04 #5609 przez kaja43
Replied by kaja43 on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
Rat22 - mam pytanie....kto Was uczy?!!
po pierwsze - dymac to sobie możesz panienkę (o ile Ci na to pozwoli)...ty masz wykonywac uciski klatki piersiowej z szybkością 100-120 /min, na głębokośc 5-6 cm, z siłą nacisku ok 8 kg. I nie strzelasz /chyba że komuś w gębę/ a DEFIBRYLUJESZ energią 150J /pierwsze wyładowanie/ następnie 200J /defibrylator 2 fazowy/.
Po to uciskasz klatkę piersiową natychmiast po wyładowaniu /przez 2 min/ - aby wrócił rytm zatokowy.

Basia-senior ratownik ;)

Więcej
2011/06/14 20:06 #5610 przez Ejejko
Replied by Ejejko on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
30:2
Oceniasz rytm :
VT/VF
strzelasz
30:2 / przez 2 minuty/
oceniasz rytm / w trakcie oceny rytmu nadal ciśniesz na klate /
VF/VT
30:2 / 2 MINUTY/
podajesz adrenaline 1mg i powtarzasz co 3-5 min
amiodaron 300mg w 20 ml 5% gluzkozy

Więcej
2011/06/14 20:06 #5611 przez RAT22
Replied by RAT22 on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
legumina napisał:

RAT22 napisał:

JAK MAM DO WYKONANIA DEFIBRYLACJE I
PO ROZPOZNANIU VT ROBIE STRZAŁ PIERWSZY 150J I PO WYŁADOWANIU ROBIE RKO PRZEZ 2min TO WEDŁUG ALS TO JEST (5 cykli złożonych z 30 uciśnięć mostka i 2 oddechów ratowniczych). WIEC POWINIENEŚ GO DYMAĆ 5 CYKLI I DOPIERO PONOWNA OCENA I JAK BEDZIE ZNOWU VT TO PÓŹNIEJ CO ZNOWU STRZAŁ I RKO PRZEZ 2min AZ MI WYJDZIE ASYSTOLIA ?????????????

gdzie wyście sie uczyli ??

oceniasz rytm -- vt--- defibrylacja -- 2 minuty rko 30;2, jesli zaintubowany to asynchroniczne 2 minuty rko
oceniasz rytm --- vt---- defibrylacja ---- 2 minuty rko , 4h, 4t, odsysanie z drzewa oskrzelowejgo jak amsz rurke
oceniasz rytm
vt
defibrylacja
leki, adrenalina amiodaron

a jak w którejśc ocenie rytmu wyjdzie Ci asystolia , no to algorytm do asystoli, z potwierdzeniem porcedury asystolii

NIE PYTAŁEM O SCHEMAT POSTĘPOWANIA BO TO ZNAM NA PAMIĘĆ TYLKO O SCHEMAT POSTĘPOWANIA WZGLĘDEM ZADANIA NA EGZAMINIE!!! BO JEŻELI NIE MOGE MÓWIĆ TO JAK MA EGZAMINATOR WIEDZIEĆ ŻE SPRAWDZAM 4H I T ALBO JAK NIE MAM LEKÓW TO JAK MAM JE PODAĆ ???
PYTAM OSOBE KTÓRA DZIŚ MIAŁA TEN PRZYPADEK I WIE CO DOKŁADNIE TRZEBA WYKONAĆ I DO KTÓREGO MOMENTU !!

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.051 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account