Letni egzamin zawodowy 2014

Więcej
2014/06/04 14:56 #10224 przez HunterX
Replied by HunterX on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
bedzie to samo to juz chyba wszyscy wiedza wiec nie ogarniam jakim cudem moza ciagle sie o to pytać,

Pewnie i tak ktos podważy wyniki tego egzaminu ale tak "BĘDZIE TO SAMO!!!!!"

ile można powtarzać to samo,

CO do glukagonu to ja bym nie szalał z nim lepiej glukoze podac (większa kotrola jest glikemi ale to juz do wyboru)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2014/06/04 15:07 #10225 przez Pozdro600
Replied by Pozdro600 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
chodzi mi o to czy glugagen nie bedzie uznany za bład czy jakoś nie pogorszy stanu :) może być tez taka opcja ze w tym tyg ten projekt a od nowego nowy ;)

Więcej
2014/06/04 15:17 #10226 przez HunterX
Replied by HunterX on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Gdybym był egzaminatorem to pewniem bym nie pisał tego egzaminu, nikt Ci nie odpowie na to pytanie czy glucagon czy glukoza bo nikt nie zna klucza.

Gdyby zadanie było jedno na jeden tydzien to juz byłoby inne bo przecież egzaminy są od 26 maja a teraz mamy 4 czerwca jak dla mnie to juz połtora tygodnia jak jest to samo zadanie, ale oczywiście polecam uczyć sie tak czy inaczej bo to bezpieczniejsze dla przyszłych pacjentów jak ratownik bedzie wiedizal coś wiecej niz to co bylo na zadaniu,

ja osobiscie podejrzewałem jakie bedie zadanie ale i tak starałm sie uczyc przekrojowo tak na wszelki wypadek

Więcej
2014/06/04 15:27 #10227 przez Pozdro600
Replied by Pozdro600 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
ok dzięki :) jeszcze jakby ktoś mógł napisać jakie województwa pisały ;) i do kiedy trwają :)

Więcej
2014/06/04 16:11 #10228 przez JoTu
Replied by JoTu on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014

Witam, wszyscy leczycie wstrząsy itd
Moim zdaniem leczenie jest proste i szybkie.
W pierszej kolejności szybkie badanie urazowe,podanie tlenu na maskę z rezerwuarem stężenie od 4-6l/min, następnie zaopatrzenie rany na potylicy w celu zatrzymania krwawienia, skonczenie badania urazowego normalnie,zabranie gościa do karetki ze względu na objawy otrzewnowe tam glikemia, cisnienie itp itd.
Wynik glikemii niski podaje od 20-50ml glukozy 20% do tego podanie 500ml glukozy5% we wlewie. Bo przecież tętno jest w granicach, oddech jest w granicach i ciśnienie jest w granicach,oczywiście jeśli założyliśmy poprawnie opatrunek na ranę w tym momencie jest brak krwawienia czyli jest opanowane, więc spadku ciśnienia z tego względu nie będzie a jak wiadomo strasze osoby mają z reguly niskie ciśnienie.
Wykluczamy uraz czaszkowo mózgowy ponieważ mamy tętno delikatnie podwyższone (np że względu na stres, pobicie i cisnienie jest zbyt niskie jeśli chodzi o taki uraz. Jak wiadomo przy tym urazie nieskie tętno i wysokie ciśnienie.
Przy hipoglikemi jeżeli kierujecie się krwotokiem z rany jak napisałem wcześniej też wykluczam pozniewaz tamuje krwawienie. Bardziej zwrocilbym uwagę na brzuch ponieważ jak przeczytałem jest tkliwy (dodatnie objawy otrzewnowe z tego względu pacjent jest na "laduj i jedź").
Po podaniu 20% glukozy i 5% glukozy we wlewie pacjent powinien oprzytomniec bo przecież o to tylko tutaj chodzi.
Ktoś się wypowie?

Możliwe, że jest tak jak mówisz co do tych wstrząsów, parametry które zostały podane są typowe dla hipoglikemi lecz przyśpieszone tętno-112, ciśnienie 90/50( jak wiadomo już możemy podejrzewać wstrząs hipowolemiczny) i ta silnie krwawiąca rana skłaniają mnie do tego żeby napisać jednak oprócz tej hipoglikemi, podejrzenie wstrząsu hipowolemicznego bo pkt możemy stracić a za nadmiar diagnozy nam nie odejmą. Chociaż kto wie co autor miał tak naprawdę na myśli? Do tego jest klucz który ktoś wymyślił, wiadome, że na żywo inaczej mogłoby się to potoczyć.
Co do tlenu to jest to pacjent urazowy więc z automatu dostaje 12-15 l/min.
Co do urazu czaszkowo- mózgowe prawdopodonie go nie ma , wskazują na to objawy odwrotne do jego wystąpienia. CHociaż napisać w diagnozie też nie zaszkodzi. Tylko wtedy komplikuje się nam ta pozycja transportowa.
Są objawy otrzewnowe dodatnie, czy było coś więcej napisane w związku z tym? Czy poszkodowany skarżył się na ból w okolicy brzucha? Prosimy o pomoc osoby które pamiętają treść zadania.Może nam to pomóc.

Więcej
2014/06/04 16:24 #10229 przez 1kuba01
Replied by 1kuba01 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014

Witam, wszyscy leczycie wstrząsy itd
Moim zdaniem leczenie jest proste i szybkie.
W pierszej kolejności szybkie badanie urazowe,podanie tlenu na maskę z rezerwuarem stężenie od 4-6l/min, następnie zaopatrzenie rany na potylicy w celu zatrzymania krwawienia, skonczenie badania urazowego normalnie,zabranie gościa do karetki ze względu na objawy otrzewnowe tam glikemia, cisnienie itp itd.
Wynik glikemii niski podaje od 20-50ml glukozy 20% do tego podanie 500ml glukozy5% we wlewie. Bo przecież tętno jest w granicach, oddech jest w granicach i ciśnienie jest w granicach,oczywiście jeśli założyliśmy poprawnie opatrunek na ranę w tym momencie jest brak krwawienia czyli jest opanowane, więc spadku ciśnienia z tego względu nie będzie a jak wiadomo strasze osoby mają z reguly niskie ciśnienie.
Wykluczamy uraz czaszkowo mózgowy ponieważ mamy tętno delikatnie podwyższone (np że względu na stres, pobicie i cisnienie jest zbyt niskie jeśli chodzi o taki uraz. Jak wiadomo przy tym urazie nieskie tętno i wysokie ciśnienie.
Przy hipoglikemi jeżeli kierujecie się krwotokiem z rany jak napisałem wcześniej też wykluczam pozniewaz tamuje krwawienie. Bardziej zwrocilbym uwagę na brzuch ponieważ jak przeczytałem jest tkliwy (dodatnie objawy otrzewnowe z tego względu pacjent jest na "laduj i jedź").
Po podaniu 20% glukozy i 5% glukozy we wlewie pacjent powinien oprzytomniec bo przecież o to tylko tutaj chodzi.
Ktoś się wypowie?

Możliwe, że jest tak jak mówisz co do tych wstrząsów, parametry które zostały podane są typowe dla hipoglikemi lecz przyśpieszone tętno-112, ciśnienie 90/50( jak wiadomo już możemy podejrzewać wstrząs hipowolemiczny) i ta silnie krwawiąca rana skłaniają mnie do tego żeby napisać jednak oprócz tej hipoglikemi, podejrzenie wstrząsu hipowolemicznego bo pkt możemy stracić a za nadmiar diagnozy nam nie odejmą. Chociaż kto wie co autor miał tak naprawdę na myśli? Do tego jest klucz który ktoś wymyślił, wiadome, że na żywo inaczej mogłoby się to potoczyć.
Co do tlenu to jest to pacjent urazowy więc z automatu dostaje 12-15 l/min.
Co do urazu czaszkowo- mózgowe prawdopodonie go nie ma , wskazują na to objawy odwrotne do jego wystąpienia. CHociaż napisać w diagnozie też nie zaszkodzi. Tylko wtedy komplikuje się nam ta pozycja transportowa.
Są objawy otrzewnowe dodatnie, czy było coś więcej napisane w związku z tym? Czy poszkodowany skarżył się na ból w okolicy brzucha? Prosimy o pomoc osoby które pamiętają treść zadania.Może nam to pomóc.

Poszkodowany jest nieprzytomny więc raczej na nic się nie skarżył, co do tlenu to przy zachowanych 16 oddechach na minutę podaż tlenu na poziomie 12-15l/min z rezerwuarem gdzie dostaje w okolicy 90paru procentowy nie jest przesadna, nie lepiej podać 6-10l przez maskę tlenową ?

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.090 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account