Letni egzamin zawodowy 2014

Więcej
2014/06/04 17:43 #10236 przez Pozdro600
Replied by Pozdro600 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
a co z tymi bólami klatki i brzucha pisze że w utrudnionym kontakcie wiec myśle iż można by widzeć czy go boli czy też nie przez badanie palpacyjne wtedy by sie "krzywił " : D a czy ktoś pisał rozważenie intubacji ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2014/06/04 18:24 #10237 przez Endriu 1990
Replied by Endriu 1990 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Paramedic14 mącisz troche ludzią zdajacym w głowie nie ma urazu czaszkowo mózgowego ??? skad te drgawki z glikemi czy z urazu ?? podanie glukosy do 50 ??? mozna wiecej pod kontrola glukometru jeżeli po uzupełnieniu glukosy dalej drga podanie 10mg Relanium nie bd błedem tak zwrócić uwagę na brzuch ??? co ty piszesz ludzią ktorzy chca to zdac podejrzenie urazu wielonarzadowego urazu klatki piersiowej rana w okolicy potylicznej na pewno Pamietajcie wstrzas Hipowolemiczny podejzenie urazu klatki piersiowej uraz mózgowo czaszkowo hipoglikiemia liczne otarcia na ciele nic nie bd bledem krytyczym a i decha kołnierz obowiazkowo

Więcej
2014/06/04 18:30 #10238 przez JoTu
Replied by JoTu on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
Dobra napisze jak ja to widze. Może to komuś pomoże, a może zaszkodzi i poplącze ten niby łatwy przypadek na wieki.

Sądze, że hipoglikemia i wstrząs hipowolemiczny jest tutaj przykrywką do tych objawów otrzewnowych które mogą być priorytetem po podaniu glukozy i załozeniu opatrunku uciskowego na tą silnie krawiącą ranę potylicy. Glukoza go pewnie trochę ocudzi( bo raczej przez to ma tak niski GCS) a zatamowanie rany+ płyny wyrównają ciśnienie. Co do intubacji-jak dla mnie w warunkach prawdziwych odpada! Po tej glukozie prawdopodonie wskoczyłaby powyżej 8.
Pisaliście, że krwotok wewnętrzny! Ja osobiście bym to wykluczył gdyż ciśnienie nie jest jakieś przesadnie niskie i gdyby był takowy krwotok to napisaliby, że powłoki brzuszne twarde/deskowate,a nie ogółem objawy otrzewnowe dodatnie. Dlatego ja osobiscie wpisałbym dodatkowo podejrzenie zapalenia otrzewnej co jest zagrożeniem życia dlatego szybki transport na SOR. Chociaż ten krwotok wewnętrzny również ujmę w swojej diagnozie na wszelki wypadek.
I teraz pozycja transportowa! Załózmy że Krawienie zmmniejszylismy opatrunkiem, cisnnienie wyrównaliśmy płynami, zaczął nam kontaktowac po glukozie boli go brzuch( jeden z objawów otrzewnowych) a uraz czaszkowo mozgowy odpada patrząc na parametry wiec jaka pozycja prZyszła mi do głowy? Pozycja leżąca z podkurczonymi nogami co zmniejszy napiecie na mieśnie brzucha i bół zmaleje.
Tutaj poprostu mozemy sie tylko domyslac co autor ma na mysli. mamy Stałe parametry które sie nie zmieniają w prawdziwym zdarzeniu po zastosowaniu farmakoterapii poszkodowany zmieniałby się w oczach lub nie, wtedy rozwazalibysmy cos innego a tak my to możemy tylko sie domyslac i to jest najgorsze.
Chyba już więcej nie wycisnę z tego przypadku.

Odniesie się ktoś do tego? Jak Wy to widzicie.Z czym się nie zgadzacie? krytyky za jakieś błędy przyjmę na klate. Zdaje sobie sprawę, że nie wiem wszystkiego.

Więcej
2014/06/04 18:34 #10239 przez Endriu 1990
Padramedic pisałeś taki egzamin ???? nie wiadomo co bd punktowane ?? 7 pkt GSC czyli intubacja wzywamy zespół S klase celem Sadacji i intubacji pacjenta prawda ??? bo jako zespół P Tylko NZK mozemy intubować jeden zero dla mnie jak chcesz komuś pomodz czytaj wytyczne ja na P też bym go dowiuzł ale oni maja opisać działania pozdro.

Więcej
2014/06/04 18:38 #10240 przez Endriu 1990
Pozycja oki Z wałkiem pod nogami decha i głowa wyzej teraz bym sie zgodził a skad te drgania ???? jezeli nie z glikemi to tylko z urazu prawda

Więcej
2014/06/04 18:39 #10241 przez Paramedic14
Replied by Paramedic14 on topic Odp: Letni egzamin zawodowy 2014
:laugh: Kolego Endriu poczytaj na temat urazu czaszkowo muzgowego czyli objawy sugerujace następnie przeczytaj objawy sugerujące wstrząs hipowolemiczny porównaj czym to się różni jak zauważysz różnice to poczytaj o wstrzasie hipoglikemicznym w szegolnosci objawy tego też wstrząsu kolego.Życzę Tobie miłej lektury a następnie proszę o wypowiedz

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.056 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account