- Otrzymane podziękowania: 3
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Państwowe Ratownictwo Medyczne
- Personel systemu PRM
- Ratownik Medyczny
- Kobieta ratownikiem medycznym
Kobieta ratownikiem medycznym
- huda
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
2010/02/28 18:56 #3034
przez huda
if you don\'t live for something you die for nothing
Replied by huda on topic O:Kobieta ratownikiem medycznym
A mnie nasuwa się pewna refleksja...
Panie pracują w różnych "męskich" zawodach: straż, policja, wojsko, marynarka wojenna itp itd etc....W tych zawodach też pewnie kobiety są dyskryminowane ale nie widać tego aż tak bardzo jak w pogotowiu. Nie wiem czy tytuł ratownik medyczny aż tak bardzo godzi i kobiety są potępianie....Jak sobie przypomnę, to od dawna panie pracowały w pogotowiu jako sanitariuszki czy pielęgniarki, teraz gdy wyszła ustawa o prm i zawód ratownika medycznego stał się oficjalny to nagle panie zostały zepchnięte na margines....Ja może i wiem niewiele o tym zawodzie bo jak narazie tylko się kształcę ale skoro kobiety odnajdują się w wielu różnych zawodach i to bardziej przeznaczonych dla mężczyzn więc dlaczego nie mogą odnaleźć się w ratownictwie???.....
Troszkę więcej szacunku dla nas, pań ale również i dla samych siebie i kolegów po fachu, bo my, kobiety naprawdę nie jesteśmy gorsze
Pozdrawiam
Panie pracują w różnych "męskich" zawodach: straż, policja, wojsko, marynarka wojenna itp itd etc....W tych zawodach też pewnie kobiety są dyskryminowane ale nie widać tego aż tak bardzo jak w pogotowiu. Nie wiem czy tytuł ratownik medyczny aż tak bardzo godzi i kobiety są potępianie....Jak sobie przypomnę, to od dawna panie pracowały w pogotowiu jako sanitariuszki czy pielęgniarki, teraz gdy wyszła ustawa o prm i zawód ratownika medycznego stał się oficjalny to nagle panie zostały zepchnięte na margines....Ja może i wiem niewiele o tym zawodzie bo jak narazie tylko się kształcę ale skoro kobiety odnajdują się w wielu różnych zawodach i to bardziej przeznaczonych dla mężczyzn więc dlaczego nie mogą odnaleźć się w ratownictwie???.....
Troszkę więcej szacunku dla nas, pań ale również i dla samych siebie i kolegów po fachu, bo my, kobiety naprawdę nie jesteśmy gorsze
Pozdrawiam
if you don\'t live for something you die for nothing
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Kasia2213
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2010/03/01 12:55 #3036
przez Kasia2213
Replied by Kasia2213 on topic O:Kobieta ratownikiem medycznym
Zgadzam się z tobą całkowicie.. Niestety kobiety są dyskryminowane... , ale też motywuje żeby stać się lepszymi ratowniczkami niż mężczyźni
- ww61
-
- Wylogowany
- Lider
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 12
2010/03/01 18:46 #3038
przez ww61
Replied by ww61 on topic O:Kobieta ratownikiem medycznym
Nie przejmuj się.Nie tylko kobiety są dyskryminowane w ratownictwie.Powstała tzw wyrocznia lub inaczej towarzystwo wzajemnej adoracji ,która sieje ferment wśród ratowników.Wiele razy odczułem to na własnej skórze.W szpitalu w którym pracuję na szczęście ta frakcja nie ma prawa bytu.Pracuję z koleżankami ratowniczkami w zespołach P dwuosobowych od dawna i przyznam,że w zespołach S w których również pracuję częściej jest problem...
- netze
-
- Wylogowany
- Powracający
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2010/03/01 19:24 #3039
przez netze
pozdrawiam serdecznie
netze
Replied by netze on topic O:Kobieta ratownikiem medycznym
Hej W...
Możesz bliżej sprecyzować o czym piszesz
pozdrawiam
Możesz bliżej sprecyzować o czym piszesz
pozdrawiam
pozdrawiam serdecznie
netze
- ww61
-
- Wylogowany
- Lider
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 12
2010/03/01 19:31 #3040
przez ww61
Replied by ww61 on topic O:Kobieta ratownikiem medycznym
Piszę kolego m.in o tym z czym ty masz największy problem,czyli o dyspozycyjności zespołów oraz o tym dlaczego nie jesteś już członkiem zespołów P
- netze
-
- Wylogowany
- Powracający
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2010/03/01 19:44 #3041
przez netze
pozdrawiam serdecznie
netze
Replied by netze on topic O:Kobieta ratownikiem medycznym
No tak, jeżeli chodzi o dyspozycyjność to nie rozumiem o co ci chodzi, a jeżeli chodzi o prace to porostu uważam, ze wszyscy ratownicy muszą być traktowani równo, mam na myśli oczywiście rozdzielanie dyżurów, nie może być tak ze jedni są lepsi a drudzy gorsi.
Skoro nie mogę być traktowany na równi ze wszystkimi, i mam być postrzegany jako ten który zabiera komuś dyżury, to wystarczy mi to co mam, i satysfakcja że nie muszę się nikomu prosić, a co najważniejsze mogę codziennie rano spoglądać w lustro .
W sumie w życiu i tak już osiągnąłem to czego oczekiwałem. Teraz potrzebna mi stabilizacja, spokój i miarę stabilny system.
Skoro nie mogę być traktowany na równi ze wszystkimi, i mam być postrzegany jako ten który zabiera komuś dyżury, to wystarczy mi to co mam, i satysfakcja że nie muszę się nikomu prosić, a co najważniejsze mogę codziennie rano spoglądać w lustro .
W sumie w życiu i tak już osiągnąłem to czego oczekiwałem. Teraz potrzebna mi stabilizacja, spokój i miarę stabilny system.
pozdrawiam serdecznie
netze
Moderatorzy: Ania82, ricko1st, mangus
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Państwowe Ratownictwo Medyczne
- Personel systemu PRM
- Ratownik Medyczny
- Kobieta ratownikiem medycznym
Czas generowania strony: 0.112 s.